Доступність посилання

ТОП новини

Мукачівський суд попередив Мороза.


Тетяна Ярмощук Київ, 23 січня (RadioSvoboda.Ua) - Голова Верховної Ради Олександр Мороз не має права підписувати Закон “Про Кабінет Міністрів”. Таке рішення ухвалив Мукачівський міський суд Закарпатської області.


Позов з вимогою заборонити Олександру Морозу підписувати повернутий Президентом Закон “Про Кабінет Міністрів” до Мукачівського суду подав нашоукраїнець Ігор Кріль. Суд негайно розглянув заяву та заборонив Морозу підписувати цей закон та оприлюднювати в офіційних виданнях.

Представники антикризової коаліції називають таке судове рішення політичним замовленням. Ось що з цього приводу в інтерв’ю Радіо Свобода сказав соціаліст Іван Бокий: “Яке має відношення Мукачеве до рішень Ради? Хіба те, що звідти прийшов у Київ голова Секретаріату Президента Балога. То що, ми будемо уже переходити на те, що суд у Береговому, чи у Чаплинці буде вирішувати питання про законність чи незаконність ухвалених Верховною Радою законів? За словами Бокого, почалося «якесь юридичне та політичне дикунство». Він вважає, що є одна інстанція, яка може оцінювати відповідність чи невідповідність Конституції – це Конституційний Суд”.

Нестандартним це судове рішення називають і пропрезидентські політики

Народний депутат від “Нашої України” Борис Безпалий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Я не думаю, що це є питанням підсудності Мукачівського суду. Я вважаю, що у Мороза немає жодних підстав підписувати цей закон, але я так само думаю, що у суду Закарпатської області теж немає підстав ухвалювати з цього приводу рішення. Останнім часом є багато цікавих у правовому плані рішень. Правова сутність у цьому випадку мене дивує. Хоча мені теж зрозуміло, коли іде в країні фактично повзучий конституційний переворот, Мороз – один із його чільників, я б сам заборонив Мороза, але не в такий спосіб”.

У країні, де всі чхали на суди, такі рішення абсолютно не дивні

Рішення Мукачівського міського суду подивувало навіть декого з юристів. Правниця Тетяна Монтян в інтерв’ю Радіо Свобода сказала, що у країні, де всі чхали на суди, такі рішення абсолютно не дивні: “Суддям зараз немає чого боятися. Це абсурд, але це не більший абсурд, ніж ухвалювати закони так, як вони у нас ухвалюються. Ухвалюються одні тексти, а з’ясовується, що потім їх відкоригували. Тому рішення суду у такій країні не менш і не більш абсурдне, ніж те, що взагалі відбувається. Країна, де всі чхали на закон, цілком заслуговує таких судів і таких судових рішень”.

Вето на Закон “Про Кабмін” Верховна Рада подолала 12 січня. Однак через тиждень Президент знову повернув закон у парламент, оскільки його текст не відповідав текстові закону, що був ухвалений через подолання вето. Антикризова коаліція наполягає на тому, що це лише технічні розбіжності. Віктор Ющенко просить Голову Верховної Ради повторно винести на засідання парламенту закон Про Кабінет Міністрів з пропозиціями Президента.

Матеріали до теми:

• У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?
XS
SM
MD
LG