Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичній безпеці Польщі не загрожує перекриття нафтогону «Дружба».


Єва Поштар Слухати: Варшава, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі сподіваються, що російсько - білоруська нафтова криза не спричинить енергетичної кризи всередині держави. Польські енергетики заспокоюють, що затримку поставок нафти з Росії нафтопроводом «Дружба» країна доповнить поставками морським шляхом через нафтовий термінал у Гданську і стратегічними резервами.


Польські журналісти жартують, що ситуація навколо нафтогону «Дружба» свідчить про те, яка в дійсності «дружба» між лідерами Білорусі та Росії.

Відразу після того, як у ніч з 7 на 8 січня вперше за 44 роки нафтопроводом «Дружба» до Польщі і далі до Західної Європи перестала надходити нафта, поляки почули такий коментар від свого віце-міністра економіки Пьотра Наїмського: «Нас ні білоруська, ні російська сторона вчасно не попередили про можливість припинення поставок нафти».

Польські експерти з паливного сектора наголошують, що не слід сподіватися паніки на енергетичному ринку і пов’язаного з тим швидкого зростання цін на бензин. Польща має стратегічні резерви нафти на 80 днів і на повну потужність працює нафтовий термінал у Гданську.

Про ситуацію на польському паливному ринку для Радіо Свобода говорить речник польської нафтопереробної компанії "ОРЛЕН" Давид Пєкаж: «Спокійно стежимо за розвитком подій. Ми вжили заходів, щоб на випадок, коли виникне така потреба, постачати до Польщі нафту морським шляхом. На нашу думку, останні події не впливатимуть на зростання цін на бензин».

Росія прагне заволодіти мережею газопроводів поза її територією

Польські коментатори вважають, що білорусько - російське протистояння має продемонструвати значення Росії в економічних торгах з Європою. У цьому контексті згадують російське ембарго на польське м''ясо та побудову Північного газопроводу.

Радіо Свобода запитало економічного коментатора щоденника «Газета виборча» Анджея Кубліка, чи в перспективі 2007 року можливе припинення енергетичних воєн на сході Європи: «Я вважаю, що ще цієї зими "Газпром" заволодіє мережею білоруських газопроводів. У 2007 році залишиться здійснити чергове завдання — утворити газову компанію в Україні. Коли вдасться цього досягнути, ми не будемо чути, принаймні якийсь час, про закручування кранів, газові війни. Черговим етапом політики Росії буде заволодіти мережею доставки енергоносіїв. Це вже бачимо на прикладі Молдови і України».

Фахівці підраховують, що світових родовищ нафти вистачить приблизно на 40 років. Польське вугілля в Сілезії можна добувати ще впродовж 160 років. Але для того, щоб використати вирішальне значення кам''яного вугілля для енергетики, слід інвестувати в найсучасніші технології. Польський президент Лех Качинський нещодавно заявив, що його держава спільно з Литвою готова створити електро-енергетичний міст і повернутися до розвитку атомної енергетики.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG