Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Шаповал: Президенту пропонують порушити Конституцію.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 24 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Анонсованого президентсько-урядового компромісу щодо Закону “Про Кабінет Міністрів” не виходить. Прем’єр переконаний, що цей закон набере чинності вже цього тижня. В Секретаріаті заявляють, що в такому випадку глава держави подаватиме позов до Конституційного Суду. Як бачать сторони вихід із патової ситуації і чи бачать взагалі?


Парламент може зважити на поправки Президента щодо Закону “Про Кабінет Міністрів”. Однак лише як зміни до вже чинного документу. Так парламентсько-урядовий компроміс бачить Прем’єр-міністр Віктор Янукович: “Закон “Про Кабінет Міністрів” має набути чинності цього тижня. Процес, який сьогодні іде навколо цього закону, природній. На початку третьої сесії від Президента надійдуть пропозиції щодо деяких поправок до цього закону. Однак цей закон ухвалений, і це буде можливо буде зробити, як поправки до вже діючого закону”.

Представник Президента в Конституційному Суді Володимир Шаповал вважає цей шлях неконституційним: «Якщо була така пропозиція, то є пропозиція, практично, порушити Конституцію. Хоча Президент бачить, що є проблеми – порушена процедура, але підписує закони».

Якщо пропозиції Президента не підтримають, він звернеться до суду

У Секретаріаті Президента компроміс бачать по іншому – це підтримка конституційних пропозицій Президента. Заступник голови Секретаріату Арсеній Яценюк заявив з цього приводу: “Завдяки так званій технічній помилці є чудовий конституційний шанс, як того вимагає Регламент Верховної Ради, переголосувати президентські пропозиції. Було б доцільно ухвалити їх у цілому. Президент скоротив їхню кількість із 42 до 8, тобто ключових, які порушують конституційні норми. Буде прикро, якщо конституційні пропозиції Президента не будуть підтримані. За таких умов є дуже прозорий і зрозумілий шлях. За умови підписання закону і його оприлюднення, Президент буде змушений подавати конституційне подання до Конституційного Суду в частині визнання Закону України “Про Кабінет Міністрів” нелегітимним у цілому”.

Повторне вето на закон “Про Кабмін” не є юридично бездоганним?

Тим часом юрист Сергій Власенко сказав Радіо Свобода, що повторне вето Президента на Закон “Про Кабмін”, на його думку, не є юридично бездоганним: “Президент не мав права накласти вето на один і той же закон. Якщо йому на підпис надійшов закон, який з якихось причин не відповідав технічно якимось вимогам, мені абсолютно не зрозуміло, чому Президент розцінив це як новий закон. Коли він голосувався у Верховній Раді, голосувався під старим номером, коли його голосували як подолання вето Президента. Те, що там якась одна фраза була не так визначена, то, напевно, потрібно було на ці неузгодженості вказати, навіщо ж дається Президенту 15-денний термін. Тож напевно його потрібно було повернути і просити уточнити саме цю позицію, якщо у Президента були сумніви”. 12 січня Верховна Рада подолала президентське вето на Закон “Про Кабмін”. Однак через тиждень Президент знову повернув закон у парламент, оскільки, на його думку, цей текст не відповідав текстові закону, що був ухвалений через подолання вето.

Матеріали до теми:

• У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей. • Полеміка навколо Закону «Про Кабмін триває». • Мукачівський суд попередив Мороза. • Економічні ризики президентсько-прем’єрських змагань. • Президент вдруге наклав вето на Закон України Про Кабінет Міністрів. Що це означатиме для українського суспільства?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG