Доступність посилання

ТОП новини

Земельне питання, що перешкоджає щастю... сімейному.


Володимир Притула Слухати: Сімферополь, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму знову загострюється етно-земельне питання. Сьогодні у Сімферополі за різними даними від 3 до 6 тисяч репатріантів мітингували біля Ради міністрів Криму, вимагаючи розв’язання земельної проблеми.

Мітинг репатріантів під стінами Ради міністрів АРК.
Один з лідерів акцій "самоповернення землі"
репатріантами Даніял Аметов.
(© RadioSvoboda.Ua)
Тисячі людей, десятки бочок-барабанів і неймовірний гуркіт – на центральному майдані Сімферополя, під стінами кримського уряду проходить мітинг репатріантів. Вимоги – традиційні для останніх кількох років: земля.

Земельне питання – сімейне щастя – міжнаціональні конфлікти

“Питання не вирішується і людей провокують на міжнаціональні зіткнення!”, – каже Айдер-ага. Він приходить на всі мітинги, де висувають вимоги про виділення землі, бо сподівається, що взамін батьківського будинку у Старому місті, де зараз мешкає кілька родин повоєнних переселенців, отримає земельну ділянку для будівництва житла. Не дочекавшись упродовж 10 років офіційного рішення місцевої влади, Айдер-ага разом із родичами та ще кількома сотнями співвітчизників самовільно зайняв землю на околиці Сімферополя.

Ленура-ханум прийшла мітингувати не за себе, а за своїх дітей і внуків: “Не можуть наші молоді хлопці одружитися, дівчата не можуть заміж вийти. Моє покоління дуже нещасливе, нас депортували, ми залишилися без батьків, без житла. І це ж продовжується стосовно наших дітей і внуків, коли ж це закінчиться? Ми хочемо, щоб наші діти нарешті облаштувалися. Оцієї необлаштованності хоча б щоб у них не було”.

Чому протести стали регулярними?

Один з організаторів акцій самоповернення землі і цього мітингу Даніял Аметов каже, що терпіння його співвітчизників на межі: “Людям уже набридло чекати. Адже вони повірили обіцянкам і від жовтня минулого року акцій практично не проводили. Вони повірили, що зусилля спікера Верховної Ради Криму до чогось приведуть. Але на сьогодні жодного квадратного метра землі ще не виділили. Хоча нічого не перешкоджає тому, щоб у місті видати землю”.

За словами Даніяла Аметова, сьогоднішній мітинг – це попереджувальна акція. У резолюції цього заходу, переданій до приймальні кримського прем’єра Віктора Плакиди, мовиться, що “конфлікту не уникнути, якщо репатріанти залишаться без землі”. Вони обіцяють у лютому такі акції проводити щодня.

Ні представники уряду, ні представники парламенту автономії поки що вимоги репатріантів не коментують.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG