Доступність посилання

ТОП новини

Італія та Іспанія — найбільші жертви глобального потепління.


Наталка Кудрик Рим, 15 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Наступні 70 років Європу чекають невеселі часи. Численні повені, вимирання або міграція певних видів флори і фауни, збитки у сільському господарстві та сфері туризму — це не сценарій фільму жахів, а можливі наслідки глобального потепління. За даними спеціального дослідження Єврокомісії, найбільше потерпатимуть від парникового ефекту південні терени: на першому плані Італія та Іспанія.

Температурна мапа Європи.


Взимку цвітуть дерева

Якщо так триватиме і далі, то навесні міжнародне жіноче свято буде без традиційних мімоз, які вже зараз буяють цвітом. На Сицилії розквітли мигдалеві дерева, а у гірському П’ємонті закриті лижні бази через відсутність снігу.

У грудні в північному містечку Модена середня температура сягала майже 7 градусів вище нуля. Такого теплого зимового місяця не траплялося за останні 146 років, стверджують експерти міського університету.

Після 2050 буде ще гірше

Метеоролог Сальваторе Кваттрокі стверджує, що середня температура повітря поступово підвищується по всьому світі. Він прогнозує, що після 2050 року рекордне потепління триватиме упродовж усіх місяців року. Найбільше це стосується другої половини століття — після 2050 року.

Незвичайно тепла цьогорічна зима панує у багатьох регіонах Європи. Італійські екологи і депутати Партії зелених б’ють на сполох, вимагаючи від уряду конкретних програм для захисту довкілля. Федерація агрономів уже стверджує, що через підвищену температуру сільське господарство Італії зазнає збитків десь на мільярд євро.

Ігнорують Кіотський протокол

Італійський уряд кволо реагує на виклики природи і на критику Єврокомісії. За висновками Брюсселя, Італія пасе задніх щодо використання відновлювальних джерел енергії, хоча цей сектор розвивається в країні швидкими темпами.

Щоб зменшити забруднення повітря, у великих містах Італії нині у певні дні обмежують або забороняють рух автотранспорту. Та цього замало, каже Сальваторе Кваттрокі. Необхідно на глобальному рівні виробити міжнародну політику щодо обмеження викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Було б варто почати дотримуватись Кіотського протоколу, який для кожної країни регламентує кількість шкідливих викидів. Проте не всі держави дотримуються умов цього документу.

Матеріали до теми:

• Дерева допоможуть людству боротися зі змінами в кліматі. • Зима, а на Закарпатті квітнуть троянди.
XS
SM
MD
LG