Доступність посилання

ТОП новини

Київ: баталії на тарифному фронті.


Олексій Крапивко Слухати: Київ, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Підвищені тарифи в Києві дійсні, і немає підстав вважати їх незаконними, запевняє мер Леонід Черновецький. Тоді як створена Київрадою комісія з вивчення доцільності підвищення тарифів вважає їх необґрунтованими. Баталії тривають.

За даними міліції, перед Київрадою зібралися 3000 осіб.
Пікетом по цінах

Сьогодні вранці під Київрадою зібралося кілька тисяч осіб. Вони знову протестували проти підвищення у 3,5 рази тарифів на комунальні послуги. Мітинг влаштувало об’єднання “Демократичний Київ”, до якого входять депутати Київради з блоків Юлії Тимошенко, Віталія Кличка, "Нашої України".

Представник БЮТ Анатолій Семинога наголосив: “Цей мітинг зібраний, щоб продемонструвати пану Черновецькому, що кияни не збираються миритися із його грабіжницькою політикою. Сьогодні вже створені багато ініціативних груп, які готуються до референдуму пану Черновецькому як меру міста Києва і щодо недовіри всій Київській раді, яка не здатна вирішити проблеми, які сьогодні турбують всіх киян”.

Загалом сьогодні Київрада мала розглянути близько сотні питань. Під 12-м номером – тарифи. Динаміка першої половини дня – одне питання на годину.

Комісія дозволила киянам платити по-старому

На сесію комісія, що перевіряє обґрунтованість збільшення плати за квартиру, воду та тепло, прийшла з висновками: економічне обґрунтування має підвищення на 60-70 %, каже її голова, Олександр Клюс: “В результаті перевірки ми встановили: станом на 25 січня цього року згідно із чинним законодавством України у місті Києві діють старі тарифи”.

Мер столиці: платити доведеться

Більшість Київради не вважає поданий комісією документ належним звітом. Мовляв, не було загальних зборів комісії, і на документі немає підписів усіх її членів. А тому вважає результати дослідження хибними, а саму комісію непрофесійною.

На законності нових тарифів наполягає і мер Києва Леонід Черновецький: “Виступаючий, за моїми даними, він працював удвох із Борисенком (або сам) і дуже добре заглибився в юридичну частину питання. Вся брехня з приводу того, що є якісь зауваження Міністерства юстиції спростовуються просто: немає жодної позовної заяви, в жоден суд від Міністерства юстиції з цього приводу”.

Тим часом опозиція заявляє, що готова вдатися до жорстких заходів (до яких саме, поки що не кажуть), але в разі несхвалення рішення щодо тарифів цієї сесії, чекатимуть наступної.

Головні учасники подій — кияни — так і не дочекалися належного пояснення, як все ж таки їм платити. Принаймні, сьогодні.

Гігакалорії не можна переводити у метри квадратні

Адвокат Тетяна Монтян каже, що тарифи будуть необґрунтованими доти, доки залишиться незрозумілою формула, за що власне платити: “Кожен конкретний будинок потребує зовсім різних грошей на своє утримання. Саме цю очевидну обставину ігнорує наша влада, встановлюючи тарифи у населеному пункті за принципом “середня температура по лікарні, враховуючи морг та реанімацію”. Людина повинна сплатити за утримання своєї власності, своєї частки власності у витратах ЖЕКа на утримання цього будинку. У нас же тарифи прибули із якогось повітря. Вони невідомо яким чином формуються. Абсолютно не зрозуміло, за якою магічною формулою наша влада перевела абстрактні гігакалорії у квадратні метри, і ще більш абстрактні 26 видів послуг, які нам зобов’язаний надати ЖЕК, перевела в ті самі квадратні метри. Між тим серед цих 26-ти послуг є така екзотика, як чистка дворових туалетів. Чи багато киян мають у своїх будинках дворових туалетів, які чистить нібито ЖЕК? Наша влада насправді стоїть перед простим вибором: або вони зроблять людей справжніми власниками і співвласниками будинків і землі, на якій ці будинки стоять, або ЖКГ “накриється мідним тазиком”.

Матеріали до теми:

• Тарифи у Києві не обґрунтовані: висновки комісії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG