Доступність посилання

ТОП новини

Романо Проді – людина КДБ?


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 23 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У день візиту італійського прем''єра до Росії, опозиційна преса в Італії повідомляє про нові підозри щодо можливої співпраці Романо Проді з російськими спецслужбами. Стосовно переговорів у Сочі, то глава італійського уряду в інтерв''ю московським журналістам заявив, що обговорюватимуть стосунки ЄС і Росії та енергетичні питання.

Італійський прем'єр-міністр Романо Проді і Президент Росії Володимир Путін під час спільної прес-конференції у Кремлі. Москва, 20 червня 2006 р.
Часопис „Il Giornale” повідомляє, що учора в ефірі приватної британської телекомпанії ITV пролунало інтерв''ю загиблого російського розвідника Олександра Литвиненка, отруєного у Лондоні два місяці тому. За словами Литвиненка, Романо Проді був людиною КДБ, зв''язківцем для виконання операцій в Італії. Про це йому повідомив один із керівників ФСБ Анатолій Трофімов, убитий у Москві у 2005 році. Далі, посилаючись на слова Трофімова, Литвиненко стверджував, що за сприяння Романо Проді, як людини Кремля, спецслужби Росії здійснювали в Італії деякі таємні брудні операції. Подібні обвинувачення проти італійського прем''єра з уст Олександра Литвиненка оприлюднила також телекомпанія BBC. І жодної реакції з боку прем''єра та уряду на таку відео-бомбу. Лівоцентристи вирішили проігнорувати новину, пише опозиційна газета „Il Giornale”.

Романо Проді: співпраця з Москвою у рамках ООН є необхідною

Напередодні сьогоднішніх переговорів з Володимиром Путіним, Романо Проді в інтерв''ю російському виданню „Известия” заявив, що співпраця з Москвою у рамках ООН є необхідною. Зустріч у Сочі дасть обом лідерам гарну нагоду обмінятися думками щодо нагальних міжнародних питань та проблем енергетичної безпеки. Взаємоповага, прозорість і довготермінові контракти, на думку глави італійського уряду, мали б створити базу для міцних стосунків в енергетичній сфері між Росією та Євросоюзом. Журналіст „Известий” нагадав Проді про закиди італійської опозиції, котра звинувачує уряд лівих в антиамериканізмі. На це прем''єр відповів, що Італія та США – союзники і друзі. З Вашингтоном у нас спільні інтереси, але водночас захищаємо інтереси національні, сказав Романо Проді в інтерв''ю російській газеті.

Молдованам стало важче дістатися Італії

У зв''язку зі вступом Румунії до Євросоюзу громадянам Молдови, які хочуть потрапити до Італії, тепер набагато важче отримати візу, повідомляє італійський тижневик для національних меншин „Metropoli”. Молдова не має італійського посольства, тому за будь-яким документом слід звертатися до консульства Італії у Бухаресті, а щоб потрапити туди, молдованам необхідна тепер віза і до Румунії. „Це наприклад, як італієць, запланувавши подорож до будь-якої країни з візовим режимом, має оформлювати документи у Парижі!” – не приховує здивування автор публікації.

Півмільйона мешканців Молдови подали запити на отримання румунського громадянства, але і це нині не так просто, як раніше. МЗС у Римі розглядає можливість відкрити представництво у Кишиневі або ж видавати візи через італійське консульство у Києві, куди громадяни Молдови можуть дістатися без перешкод. Нині агентства у Молдові просять за туристичну візу до Італії 4 тисячі євро, інформує видання, посилаючись на слова очевидців.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG