Доступність посилання

ТОП новини

Європа стривожена припиненням поставок нафти з Росії.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Припинення поставок нафти з Росії через Білорусь до країн ЄС було неприйнятним рішенням, Москва та Мінськ мали проконсультуватися із партнерами в Євросоюзі. Таку позицію висловили голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, канцлер головуючої в ЄС Німеччини Ангела Меркель та Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс. Представники Євросоюзу також висловили сумніви, що Росія є надійним партнером.

Європа – схема нафтогону «Дружба».
Єврокомісія підтвердила, що поставки російської нафти через білоруську територію припинилися до декількох країн Євросоюзу – після Німеччини і Польщі про перебої заявили також Угорщина, Словаччина і Чехія.

Слід зазначити, що через трубопровід “Дружба” країни ЄС отримують 12.5 % усього імпорту нафти. Однак негайної загрози для енергетичної безпеки ЄС поки що немає: у найближчі місяці країни Євросоюзу зможуть використовувати накопичені стратегічні запаси нафти.

Москва була стабільнішим постачальником енергії за "холодної війни"

Водночас Єврокомісія заявила, що суперечку між Росією і Білоруссю слід сприймати серйозно, а Комісар ЄС з енергетики Андріс Пієбалгс скликав на четвер засідання представників Єврокомісії і енергетичних експертів з усіх країн Євросоюзу. І Єврокомісія, і головуюча в ЄС Німеччина звернули особливу увагу на те, як поводять себе в нафтовій суперечці Москва та Мінськ.

Німецький канцлер Ангела Меркель заявила: «І в минулому десятиріччі і навіть за часів “холодної війни” Росія була стабільним постачальником енергії. Але я наголошую, як про це сказав Жозе Мануель Баррозу: є неприпустимим не радитися (з партнерами), коли таке трапляється».

Єврокомісія наголошує, що нафтові події між Росією та Білоруссю є питанням двосторонніх відносин між цими країнами і що Брюссель не збирається бути посередником на їхніх переговорах щодо нафти. Між тим імідж Москви як надійного постачальника тьмяніє – взнаки даються проблеми рік тому з постачанням газу з Росії до України та інших європейських країн та нинішня кризова ситуація навколо російської нафти у Європі.

Речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні наголосив: «Слід виважено підходити до того, чи є Росія надійним постачальником. Росія доставляє енергопродукти до Євросоюзу впродовж 30 років без жодних проблем. Але, звичайно, проблеми, які виникли в Росії з Україною, і нинішні проблеми недобре позначаться на репутації Росії як надійного постачальника».

Чи слід Євросоюзу урізноманітнювати джерела надходження енергії?

Заступник директора і головний економіст Лондонського центру досліджень глобальної енергетики Лео Дроллас уважає, що припинення поставок через нафтопровід “Дружба” найбільше зможе позначитися на Німеччині і Польщі. Він сказав, що європейські країни мають альтернативи російським поставкам – нафта може надходити з Перської затоки, Саудівська Аравія могла б покрити майже всю нестачу нафти з Росії. Але експерт вказав на те, що транспортування нафти з Перської затоки до Європи зайняло б багато часу і було б набагато дорожчим, аніж з Росії.

Британський експерт Лео Дроллас вважає, що не слід поспішати: «Це очевидний висновок – Європа занадто сильно залежить від поставок з Росії як нафти, так і газу. Це очевидно. Але я б не був занадто песимістичним щодо цього, тому що Європа сплачувала за нафту і газ за комерційними цінами, і якщо так триватиме й далі, то не з’являться причини, чому Росія захоче припинити поставки. Між Західною Європою і Росією не існує і не намічається великих політичних суперечок. Тож я не дивлюся на це песимістично».

Водночас у середу Єврокомісія має оприлюднити пропозиції зміцнити енергетичну співпрацю з Норвегією, Алжиром, кавказькими і азійськими країнами.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG