Доступність посилання

ТОП новини

В Україні можуть зрости ціни на пальне.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від березня ціни на нафтопродукти в Україні можуть вирости на 20-30 відсотків, прогнозують експерти енергетичних ринків. Це може боляче вдарити по кишені практично кожного в Україні.


Експерти стверджують, що очікуване підвищення цін на пальне – це відповідь нафтовиків на бездіяльність уряду. За умовами минулорічного Меморандуму між урядом та учасниками нафтового ринку, нафтові компанії зобов''язалися запобігти значному зростанню цін на пальне в обмін на сприяння Кабміну у виробництві та реалізації нафтопродуктів на території України.

Уряд не дотримав свого слова?

Але, як стверджують експерти, уряд не виконав умови Меморандуму. Експерт Центру досліджень CASE Ганна Царенко в інтерв’ю Радіо Свобода зауважила: “Уряд обіцяв, що введе імпортні мита на нафтопродукти, щоб відповідно зменшити обсяг імпортних нафтопродуктів, частка яких зараз складає близько 30 відсотків. Таким чином, українські нафтопереробні заводи змогли б збільшити свої обсяги виробництва. Але цього не було зроблено”.

Серед причин підвищення називають невдоволення нафтових компаній введенням ліцензування їхньої діяльності та створенням пільг для виробників біопалива.

Але, за словами віце-президента Агентства з відновлюваної енергетики Андрія Конеченкова, ніяких пільг на виробництво біопалива не існує. Щоправда, від грудня минулого року в Україні діє програма з розвитку біодизелю в Україні. Проте, як твердить Андрій Конеченков, вона передбачає незначне фінансування наукових досліджень у галузі виробництва біопального. Експерт вважає, що навіть якщо в Україні і почнуть виробляти біодизель, то потрібно буде багато років, щоб він реально став замінником традиційних нафтопродуктів.

Не потрібно боятися біопалива

В Україні споживається близько двох мільйонів тонн дизельного пального щороку.

Андрій Конеченков: “Ніяких пільг не треба, тому що виробляти біодизель економічно значно доцільніше, ніж використовувати традиційне пальне. Те, що ми імпортуємо, – одна причина, по-друге, це вплив на екологію(біопаливо значно менше впливає на екологію, ніж традиційне пальне), і по-третє – це досить проста, відносно дешева технологія з використанням місцевих енергоресурсів”.

Урядовці ситуацію довкола можливого підвищення цін на пальне з наступного місяця не коментують.

Матеріали до теми:

• У Росії – дефіцит газу. Чи відчує це Україна? • Чи можлива бензинова криза в Україні?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG