Доступність посилання

ТОП новини

День Святого Валентина в Україні.


Євгенія Вятчанінова Київ, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - День Святого Валентина в Україні почали відзначати нещодавно. Традиційними символами цього дня є невеличкі листівки “валентинки” у формі серця із освідченням у коханні. Також на 14 лютого дарують квіти, цукерки-сердечка, інші сувеніри червоного кольору.

За легендою, християнського проповідника Валентина засудили до страти через віру. У римській в’язниці його покохала сліпа дочка тюремного наглядача, яку він зцілив завдяки своїм знанням. Оскільки священик дав обітницю безшлюбності і не міг відповісти на почуття дівчини, то в ніч перед стратою 14 лютого надіслав їй листа і підписав: “Твій Валентин”.

У церковному календарі греко-католиків є трійко Святих Валентинів, каже отець Андрій Нагірняк. Життєпис одного з них – пресвітера Римського – нагадує легенду, яку пропагують 14 лютого. Він також був замучений 269 року. Однак, вінчання і благословення шлюбу у церкві, каже отець Андрій, у той час не було.

Відтак, на думку священика, недоречно 14 лютого називати Днем святого Валентина, оскільки свято це не церковне: “Часто святкування його заохочує до порушення однієї заповіді – не чини перелюбу. Для багатьох тих, які пропагують це свято, воно впирається в кошти, які можна на цьому заробити. Церква не засуджує кохання і виявлення уваги один до одного. Але закоханість – це ще не любов, а любов є завжди пов’язаною з вірністю і відповідальністю. Більш доречним для тих закоханих, могло би бути свято, наприклад, святих Йоакима та Ганни, батьків Пресвятої Богородиці”.

В Україні це свято дуже швидко прижилося

Ось уже 5 років відзначає святого Валентина в Українській скаутській організації “Пласт” Оленка Круцкевич. Цього року пластуни матимуть ретровечірку. Оленка вбачає у цьому лише позитив: “Хоча його немає у календарі, але я знаю, римо-католики його святкують. І це свято дуже гарне і в наш час дуже актуальне: щоб люди нагадали собі, що вони когось люблять, що хтось хоче собі приємне і зробити комусь приємність”.

Вважає прекрасним те, що є ще один день у календарі, коли люди говорять про кохання і начебто переймаються світлими почуттями психолог-практик Людмила Шамрай: «Це свято дуже швидко прижилося. І з погляду психолога, я бачу потребу людей вдосконалювати культуру вияву емоцій. Брак емоційної культури, емоційного тепла властиві нашій ментальності. Тому ми страждаємо. У цей день люди висловлюють вдячність і чоловікам, і подругам, і матерям, дітям. Той, хто комплексував у певних ситуаціях, може презентувати свою увагу, палку любов».

Психолог-практик Людмила Шамрай каже, що було б чудово, якби люди робили подарунки на День святого Валентина власноруч і вкладали у них душу.
XS
SM
MD
LG