Доступність посилання

ТОП новини

Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН.


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 21 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іран не проявив жодних ознак, що погоджується з вимогами світової спільноти зупинити програми збагачення урану. Термін попередження ООН Тегерану закінчується сьогодні опівночі. Навпаки, сьогодні ж президент Ахмедінеджад пообіцяв продовжувати ядерну програму.

Іран -- Сотні іранських школярів зібрались на підтримку права Ірану на здобуття ядерних технологій. Тегеран, 5 лютого 2007 р.
Президент Ірану Махмуд Ахмедінеджад сказав сьогодні, що здобуття ядерних технологій дуже важливе для його країни, для її «розвитку і гордості». Але у світі занепокоєні тим, що Тегеран можливо використовує свій уран для виготовлення ядерних бомб, а це могло б призвести до дестабілізації ситуації в регіоні.

До п’ятниці МАГАТЕ має оприлюднити доповідь, у якій, як очікують, звинуватить Іран у порушенні грудневих вимог Ради безпеки ООН – за 60 днів припинити ядерні програми, інакше будуть жорсткі санкції.

У Раді Безпеки ООН й далі немає єдності

США та Велика Британія виступають за посилення тиску на Іран. Але Росія та Китай, які мають свої суттєві інтереси в цій країні, є серйозним фактором гальмування вирішення питання в Раді безпеки ООН.

Російський та французький міністри закордонних справ сьогодні у Москві закликали світ виробити єдину політику щодо Ірану і водночас висловили думку, що світова спільнота має бути відкритою до переговорів.

Головний іранський дипломат на переговорах із ООН, Алі Ларіджані, вже вкотре запевнив у вівторок у Відні, що Іран не буде виробляти ядерної зброї і не зупинить процес збагачення урану.

А щодо загрози можливого використання сили проти Ірану, то Ларіджані сказав: «Якщо вас цікавить нераціональний і різкий підхід, то в цілому він буде мати й відповідну реакцію. Фактично, проблему вирішує лише логічний підхід – переговори. А сила – це вже інше».

Тим часом президент Ірану попередив, що його країна може зупинити збагачення урану лише тоді, коли це зроблять й інші країни Заходу. Цю пропозицію Ахмедінеджада речник Білого Дому Тоні Сноу назвав несерйозною, зазначивши: «Пропозиція, яку повинен зробити Іран, полягає у тому, щоб припинити роботи, котрі могли б привести до збагачення ядерного матеріалу придатного для створення ядерної бомби».

Іран заявляє, що не боїться жодних санкцій

Сьогодні ж Генсек ООН Бан Кі Мун, на спільній з главою МЗС Німеччини Франком Штайнмаєром прес-конференції в Берліні, наголосив: «Я б хотів би переконати Іран підкоритися, насамперед, повністю рішенню Ради Безпеки і продовжити переговори зі світовою спільнотою, особливо – з Європейським Союзом».

У той час, коли Іран відкидає пропозиції щодо призупинення його ядерної програми і заявляє, що не боїться жодних санкцій, з’являється дедалі більше інформації про можливі бомбові удари США по об’єктах на іранській території. Пентагон такі плани заперечує.

Матеріали до теми:

• Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG