Доступність посилання

ТОП новини

Грузії готують вступ до НАТО. І Україні хотіли б…


Сергій Драчук Прага, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Грузії збираються цілком серйозно запропонувати вступити до НАТО. І такий крок підтримують не лише в керівництві Північноатлантичного союзу чи його найбільшого члена — США та в офіційному Тбілісі, а й у грузинському суспільстві. До України ставлення на Заході схоже. Однак бракує готовності Києва й самих українців.


Абсолютна більшість мешканців Грузії підтримує вступ своєї країни до НАТО. Такі результати останнього соціологічного дослідження в цій країні: на це згодні 83 відсотки опитаних. Вони сподіваються, що приєднання до Північноатлантичного союзу забезпечить територіальну цілісність і безпеку та економічний розвиток Грузії.

Про якнайшвидше долучення Тбілісі до НАТО серйозно говорять і в Північноатлантичному союзі. Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на Мюнхенській конференції з політики безпеки минулого тижня прямо згадав про три держави: «У 2009 році я б хотів бачити в НАТО більше країн. Я б хотів бачити НАТО з більш як 26-ма членами. Я б хотів бачити Сербію, яка впевнено йде шляхом до НАТО, і я хотів би, щоб ми наблизилися до втілення прагнень України й Грузії».

У Грузії великі сподівання

Тепер Президент Грузії Михеїл Саакашвілі наголошує, що його країна цілеспрямовано прямує до вступу до НАТО, і цьому ніщо не зможе зашкодити. Міністр закордонних справ Ґела Бежуашвілі вважає, що Грузія зможе найближчим часом перейти від нинішнього формату Інтенсивного діалогу з Північноатлантичним союзом до Плану дій щодо членства. А держміністр у справах європейської й євроатлантичної інтеграції Ґіорґі Барамідзе сподівається, що такий План дій ухвалять уже наприкінці цього чи на початку наступного року.

На початку наступного тижня до Грузії приїде моніторингова група НАТО, яка перевірить виконання чинних планів зближення.

І в Конґресі США на розгляд обох палат готуються законопроекти, які мають визнати Грузію, а також Україну й низку балканських держав отримувачами допомоги для набуття членства в НАТО. Через таку допомогу пройшли свого часу всі недавні новачки в Північноатлантичному союзі з Середньої і Східної Європи.

Власне, Сенат минулого року вже ухвалював резолюцію про такий закон, але тепер із процедурних причин мусить розглядати його знову. А в тогорічному варіанті Україна стояла дещо окремо: за тим документом їй слід було надати допомогу, «якщо Україна вирішить, що бажає взяти на себе відповідальність за членство».

Україні бракує кавказької рішучості

Якраз цієї рішучості Україні й бракує — її нинішній уряд відмовляється від Плану дій щодо членства, а громадяни, за опитуваннями, досі переважно проти вступу до НАТО.

Аналітики зазначають, що причина такої реакції в суспільстві в тому, що люди далі дотримуються старих радянських стереотипів, бо просто не обізнані з тим, що таке насправді Північноатлантичний союз і які вигоди несе вступ до нього.

А в Грузії 86 відсотків опитаних у вже згаданому дослідженні заявили, що самі хочуть більше знати про переваги вступу й про обов’язки, які тягне за собою приєднання до НАТО.
XS
SM
MD
LG