Доступність посилання

ТОП новини

Соняшник та гірчиця -- сировина для біодизеля.


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - На Дніпропетровщини готуються запускати лінію із переробки олії масляних зернових культур на дизельне пальне.

Біодизельне пальне коштуватиме на 20% дешевше від звичайного і не забруднюватиме повітря.
Рапс, соняшник, гірчиця… Звичайні сільськогосподарські культури стануть сировиною для біодизеля. В Апостолівському маслокомбінаті заклали фундамент для переробної лінії і розпочали монтувати обладнання, створене харківськими науковцями та машинобудівниками.

Вироблення екологічно чистого пального коштуватиме недешево. На комбінаті називають цифру в мільйон гривень, але, кажуть, воно того варте: за добу можна буде виробляти 50 тонн пального.

Біодизельне пальне буде дешевшим

Голова правління Апостолівського маслозаводу Віктор Ярошенко пояснив Радіо Свобода, що олія, яку готують з масляної культури, м’якша, ніж солярка. З цієї олії треба прибрати гліцерин і ще деякі компоненти — і тоді з неї виходить пальне. Це пальне більш екологічне і дешевше, запевняє Віктор Ярошенко.

На комбінаті зазначають, що біодизельне пальне коштуватиме на 20% дешевше від звичайного і не забруднюватиме повітря. При згоранні воно практично не виділяє в атмосферу шкідливих речовин.

Український фермер: постачальник і споживач

Основними постачальниками сировини для біодизеля, розраховує директор маслозаводу Віктор Ярошенко, будуть українські фермери. Вони ж, як сподіваються на комбінаті, стануть і основними споживачами, адже біодизель — це пальне для великої техніки, тракторів, комбайнів.

Віктор Ярошенко каже, що фермери вжу почали цікавитися новим видом пального і приїжджають на завод, щоб дізнатись докладніше. Споживаючи приблизно 50 тонн пального на добу, вони перші зацікавлені в дешевших його цінах.

Якщо ж українським фермерам біодизельне пальне не знадобиться, каже Віктор Ярошенко, є інший ринок збуту — Європа, таке пальне якраз набуває популярності у Німеччині.

Земля відпочине

Новаціям Апостолівського маслокомбінату радіє і місцева влада. В райдержадміністрації прогнозують — початок виробництва біодизеля спонукатиме керівників агропідприємств засівати рапс, який не так виснажує землю, як інші зернові.

Запуск біодизельної установки запланували на березень. А до кінця року на комбінаті розраховують уже отримувати прибутки.

Матеріали до теми:

• Яку перспективу має в Україні біологічне паливо? • Біоенергія – головна тема цьогорічного «Зеленого тижня». • Європейці за використання відновлювальних джерел енергії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.
XS
SM
MD
LG