Доступність посилання

ТОП новини

Нова сесія – нові блокування?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні відкривається третя сесія Верховної Ради п’ятого скликання. Яким буде це відкриття? Чи блокуватимуть БЮТ та “Наша Україна” парламентську трибуну? Чи вдасться коаліції знайти спільну мову з опозиціонерами?

Опозиція блокує трибуну Верховної Ради.
Віктор Янукович зобов’язаний пояснити парламенту, про які пропозиції з боку Києва говорив напередодні Президент Росії. Якщо ж ні, фракції “Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко блокуватимуть роботу парламенту. Лідер фракції “Наша Україна” В’ячеслав Кириленко: “Нам не зрозуміло: хто, за скільки, кому, навіщо і на підставі яких повноважень хоче передати газотранспортну систему. Про які свердловини і для кого йде мова у Російській Федерації, які ніби стануть тією платою за газотранспортну систему, внаслідок якої український народ позбавиться останнього надбання, яке він має”.

За словами В’ячеслава Кириленка, фракція „Наша Україна“ не розпочне своєї роботи у пленарній залі, допоки не заслухає звіт Прем’єра Януковича щодо “революційних пропозицій та можливих переговорів зі владою Російської Федерації щодо умов передачі, а на нашу думку, здачі газотранспортної системи”.

А БЮТ навіть підготував законопроект, який забороняє чіпати українську газотранспортну систему. Лідер блоку Юлія Тимошенко повідомила, що погоджувальну раду розпочали з вимоги до керівництва парламенту, щоб розглянути у вівторок першим питанням підготований фракцією законопроект: “Цей законопроект прямо забороняє будь-які маніпуляції з державною власністю, яка входить, як майно до НАК “Нафтогаз України”. Це стосується газотранспортної системи, сховищ, а також всієї інфраструктури магістрального газопроводу. Такий закон підготовлений, ми хочемо, щоб його внесли першим питанням у вівторок і щоб ми проголосували цей закон у першому, другому читанні, а також у цілому”.

Тим часом, Віктор Янукович переконує, що газотранспортна система була і залишиться у державній власності. А представники антикризової коаліції планують вгамувати опозиціонерів. Представник Партії регіонів Василь Кисельов заявив: “Спробуємо знайти спільну мову, щоб не влаштовувати цирк на всю Україну. Сьогодні бажання Юлії Тимошенко проводити дострокові вибори всім зрозуміле. Але, я думаю, у нас буде достатньо сил та засобів розблокувати роботу Верховної Ради”.

Минулого тижня Президент Владімір Путін на прес-конференції у Москві заявив, що не виключає участі українських компаній у видобутку енергоресурсів на території Росії. Йшлося також про створення газотранспортного консорціуму. За словами Путіна, із подібними пропозиціями до Білокам’яної звернулася сама Україна.

Матеріали до теми:

• Канікули народних депутатів закінчилися.
XS
SM
MD
LG