Доступність посилання

ТОП новини

Канікули народних депутатів закінчилися.


Тетяна Ярмощук Київ, 5 лютого (RadioSvoboda.Ua) – Третя сесія Верховної Ради п’ятого скликання розпочинається. Сьогодні народні обранці зберуться під куполом парламенту та визначаться з порядком денним.

Найпершим і найважливішим питанням, за яке мають взятися парламентарі на початку третьої сесії – це зміни до Закону “Про Державний бюджет 2007”. Так вважає представник “Нашої України” Борис Беспалий: “Коли Президент підписав бюджет, Верховна Рада ухвалила постанову, де зобов’язалась після першого кварталу врахувати пропозиції Президента. А саме: привести прожитковий мінімальні пенсії та зарплати у відповідність до прожиткового мінімуму, а сам мінімум перерахувати, власне, збільшити. Я думаю, що це є найважливіший закон, терміновий. А з інших має бути планова робота. У мене таке враження інколи складається, що чим менше рішень Верховна Рада ухвалює, тим вища її продуктивність. Багато дуже неякісних рішень, а по-друге, просто відверто шкідливих в силу того, яка зараз там більшість”.

Від Ради до Конституційного суду, знову ж «Про Кабмін» і «Про опозицію»

Ну, а представники Блоку Юлії Тимошенко до першочергових законотворчих ініціатив відносять Закон “Про опозицію”. Євген Корнійчук: “У другому читанні голосуватиметься Закон “Про опозицію”, він є таким же важливим для суспільства, як і Закон “Про Кабінет Міністрів”, який уже набув чинності. По-друге, буквально у вівторок на розгляд парламенту буде винесене питання щодо створення спеціальної робочої групи, яка займатиметься розробкою змін до Конституції. Питання розподілу повноважень між Президентом та Прем’єр-міністром сьогодні дуже хвилює суспільство. Я думаю, ця група зможе швидко виконати зазначене завдання”.

Регіонали ж не виключаться, що Верховна Рада може знову повернутися до Закону “Про Кабінет Міністрів” і внести певні поправки до цього документу. Олексій Плотніков: “Дійсно, є проблеми Закону “Про Кабінет Міністрів”. Можливо, будуть якісь поправки. Я сподіваюся, що ця сесія буде більш продуктивною, більш конструктивною. Але наскільки мені відомо, ті сили, які зараз відносять себе до опозиції, мають певні плани і блокування трибуни, і певні плани щодо переведення у деструктивну течію. Але я сподіваюся, що ця сесія буде більш плідною, ніж попередня”.

Тим часом, Віктор Ющенко планує оскаржувати вже опублікований Закон “Про Кабінет Міністрів” у Конституційному Суді. А крім цього, Секретаріат Президента уже проанонсував вето на Закон “Про імперативний мандат для депутатів місцевих рад”, за який антикризова коаліція проголосувала в обмін на голоси бютівців за подолання президентського вето за Закон “Про Кабмін”.
XS
SM
MD
LG