Доступність посилання

ТОП новини

Від битви за Закон про Кабмін до війни за зміну зовнішньополітичного курсу України.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 9 лютого 2007 (Radio Svoboda.Ua) – Парламентарі повернулися до Закону “Про Кабінет Міністрів”. За зміни до цього документу у першому читанні проголосували 240 депутатів. Антикризовики називають це врахуванням президентських поправок. Нашоукраїнці – знущанням та імітацією. Як протистояння може позначитися на курсі України?


Регіонали мотивують необхідність ухвалення змін прагненням налагодити співпрацю між Кабміном, Верховною Радою й Президентом.

Юрій Мірошниченко: “Законопроект враховує висловлені Президентом позиції щодо окремих положень Закону “Про Кабінет Міністрів” і має на меті оптимальне врегулювання відносин між найвищими органами влади в Україні”.

Регіонали твердять: законопроект враховує майже всі, за винятком двох, пропозиції Президента до цього закону.

Антикризовики вдалися до імітації?

Натомість представник Президента у парламенті Роман Зварич називає сьогоднішнє голосування імітацією, оскільки коаліція не врахувала принципових поправок глави держави. Зокрема, щодо призначення міністрів закордонних справ та оборони, а також контрасигнації: “На засіданні профільного комітету я радив антикризовикам або погодити позиції з Президентом, якщо вони дійсно хочуть іти на певну співпрацю, або нічого не робити, виходячи з того, що питання зараз розглядається у Конституційному Суді на предмет конституційності цього закону. Це робиться для того, щоб зробити видимість бажання антикризовиків вийти на якесь порозуміння, на якийсь компроміс з Президентом України щодо цього питання”.

Що далі? Спроба змінити зовнішньополітичний курс України?

Гострота боротьби з приводу того, хто матиме вирішальний вплив на призначення і звільнення міністрів закордонних справ і оборони зрозуміла. На них величезною мірою замикається реалізація зовнішньополітичної стратегії держави. Прикметно, що уряд обіцяє от-от подати до Верховної Ради законопроект про засади внутрішньої і зовнішньої політики. У проекті закону, який анонсується як синтетичний труд усіх фракцій коаліції, не йдеться про європейську та євроатлантичну інтеграцію України.

Опозиція розцінила це, як прагнення змінити зовнішній курс України та розробила свій варіант відповідного документу. Сьогодні до секретаріату Верховної Ради надійшло два законопроекти “Про засади внутрішньої та зовнішньої політики”, а також окремо “Про засади зовнішньої політики”. Авторами цих законопроектів є нашоукраїнець Генадій Удовенко та бютівець Олег Білорус.

“Нинішня більшість наполягатиме на тому, щоб ухвалити їхні законопроекти, де немає ні слова про євроатлантичну інтеграцію, де немає ні слова про НАТО, і лише є в пасивній поставці питання про європейську інтеграцію. У наших законопроектах прямо ставиться питання і про НАТО, і про ЄС”, – сказав Олег Білорус Радіо Свобода.

Між тим, до затвердження міністра закордонних справ та голови СБУ, кандидатури яких цього тижня до парламенту подав Президент, парламентарі сьогодні так і не дійшли. Антикризовики кажуть, що не визначилися зі своєю позицією передовсім відносно претендента на крісло керівника МЗС Володимира Огризка.

Матеріали до теми:

• Закон «Про Кабмін»: протистояння триває. • Антикризовики знову взялися за Конституційний Суд. • Прем’єр пропонує Конституційному Суду припинити розгляд подання про неконституційність заборони йому переглядати політичну реформу. • У становищі навколо Закону «Про Кабінет Міністрів України» винна «нелегітимна» конституційна реформа — суддя Федерального апеляційного суду США Богдан Футей.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG