Доступність посилання

ТОП новини

Без води за 50 гривень.


Надія Петрів Ужгород, 7 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Ужгороді вслід за Полтавою та Рівним воду боржникам почали відключати у конкретній квартирі, мешканці якої не платять за комунальні послуги. Але на Закарпатті суму боргу, коли починають діяти штрафні санкції, знизили до п’ятдесяти гривень.


Ще минулого літа в Ужгороді за домовленістю працювала бригада підприємства «Полтава-Водоканал», яка позбавляла окремі квартири городян водопостачання й водовідведення. Тоді під цю процедуру потрапили ужгородці, які заборгували комунальному підприємству «Водоканал міста Ужгорода» понад 300 гривень. Це дало результати – за два місяці всі мешканці міста розрахувалися за воду на 100 відсотків. Але за півроку борги знову накопичилися.

Як за 60 тисяч мільйон повернути?

Тому зараз, щоб карати боржників, комунальники Ужгорода закупили й собі такий пристрій, як у полтавчан. Обійшовся він у 60 тисяч гривень, а повинен повернути місту майже мільйон, каже директор підприємства Юрій Омеляненко: «Зараз ведуться організаційні роботи, це складання списків абонентів, котрі мають заборгованість. Далі йтиме погодженнями з ЖЕКами, будемо складати списки будинків, щоб розробити маршрути руху бригади».

Вода затече, але не витече

Юрій Омеляненко каже, пристрій працює дуже просто. Фахівці "Водоканалу" підніматимуться на горище багатоповерхівки, а там через технічні люки проштовхуватимуть спеціальну відеокамеру в каналізаційну трубу. Дійшовши таким чином до квартири боржника, блокуватимуть вихід труби з помешкання: «Плануємо відключати абонентів, котрі мають заборгованість від 50 гривень і вище, оскільки підприємство не може собі дозволити кредитувати населення. Навіть якщо 50 гривень – це заборгованість за два місяці, а підприємству щомісяця потрібно платити заробітну плату, оплачувати електроенергію, заробітну плату, податки, матеріали тощо».

Вода є товаром

Мешканці Ужгорода кажуть, що, в принципі, не проти нововведення. З одного боку, це краще, ніж через одного боржника воду відключили б цілому будинку. З іншого боку, треба вже зрозуміти, що вода – це товар. Так каже приватний підприємець Ужгорода 36-річний Віктор: «Позиція моя така: вода – це є товар. Багато хто каже: дорога вода. Якщо тонна води коштує 2 гривні з копійками, а півлітрова пляшка «Бонакви» коштує також 2 гривні з копійками, то, люди добрі, де ми живемо? Ми йдемо купувати пляшку води в магазин і платимо 2 гривні 10 копійок, і ми їдемо купувати воду у "Водоканалу" і платимо за тонну 2 гривні…».

Керівництво "Водоканалу" каже, на такий крок підприємство змушене піти ще й тому, що «Закарпаттяобленерго» вже кілька разів попереджало "Водоканал" про відключення від електроенергії за борги. За попередніми даними, неплатників почнуть відключати від 1 березня.

Матеріали до теми:

• Тарифні війни в Україні. Рік 2007. Протистояння: влада - споживачі - нові розцінки. • Не будете платити – відключимо воду... в унітазах. • Відпрацювати двірником за комунальні борги. • Київ: баталії на тарифному фронті. • Тарифи у Києві не обґрунтовані: висновки комісії.
XS
SM
MD
LG