Доступність посилання

ТОП новини

Зернова епопея. Українські дії та американські коментарі.


Петро Каландирець Одеса, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Посол США в Україні Вільям Тейлор 1 лютого відвідав Одеську область, щоб на власні очі побачити стан зерна, яке зберігається у порту “Південний”. Через запровадження урядом України обмеження на експорт, сотні тисяч тонн зерна залишаються у портах уже кілька місяців, очікуючи на відвантаження до споживачів у багатьох країнах світу. А сьогодні до Одеси завітав заступник міністра аграрної політики України Петро Вербицький. І хоча він запевняв журналістів, що до візиту американського посла його приїзд жодного стосунку не має, головна тема – експорт зерна.


Петро Вербицький
© RadioSvoboda.Ua
Під час перебування в Одесі Посол США в Україні Вільям Тейлор висловив переконання, що рішення уряду України про обмеження на експорт зерна гальмує розвиток бізнесу і шкодить репутації країни як надійного постачальника: “Шкода була заподіяна. Було змарноване зерно, були витрачені кошти. Це погана новина. Гарною новиною є те, що нарешті уряд усвідомив, що існує така проблема. Уряд зараз розмірковує над тим, щоб знайти компроміс і зерно, яке перебуває на сховищах, надходило на ринок. Як друг України, який хоче, щоб репутація України була привабливою, я закликаю уряд скасувати квоти на експорт”.

Вільям Тейлор закликав український уряд до проведення консультацій із сільгоспвиробниками та іншими фахівцями. Він наголосив, що прагнучи членства у СОТ, Україна мусить брати активну участь у світовій торгівлі, а не обмежувати свій експорт.

Прикрий виняток?

Натомість заступник міністра аграрної політики Петро Вербицький вважає, що підстав для занепокоєнь немає. Ситуацію на зерносховищах поблизу порту “Південний” він назвав сумним винятком, що стало наслідком “недбалості відповідальних за збереження зерна і відсутності на сховищах необхідного технологічного обладнання”. Він запевняє, що на інших подібних об’єктах в українських портах ситуація цілком нормальна.

Петро Вербицький: “Ми теж були сьогодні на цьому припортовому елеваторі, дивилися на умови зберігання зерна. Катастрофи жодної там немає, але умови зберігання не забезпечують його якість на тривалий час. Причин для
Зіпсоване зерно.
того, що воно повністю зіпсується, немає”.


Коли скасують квоти, невідомо

Заступник міністра аграрної політики України не зміг відповісти на запитання журналістів про те, коли ж все-таки скасують обмеження на експорт зерна. Не зміг він спростувати і заяви американського посла про втрати України внаслідок запровадження цих обмежень на рівні 200 мільйонів доларів.

Петро Вербицький вважає обмеження на експорт не чим іншим як прагненням уряду “дбати про власну продовольчу безпеку і захистити українського споживача”.

Кабінет Міністрів запровадив спершу ліцензування експорту зерна, а пізніше – квотування, у жовтні минулого року. Такі рішення викликали невдоволення українських зернотрейдерів та західних компаній. Обмеження на вивезення зернових уряд пояснював необхідністю забезпечити внутрішній ринок.

Матеріали до теми:

• Мінекономіки роздає ліцензії на експорт врожаю-2007.
XS
SM
MD
LG