Доступність посилання

ТОП новини

ЄС покращує освіту і хоче більше дбати про молодь.


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європа зможе досягти економічного зростання, тільки якщо європейці отримуватимуть якісну освіту. Так уважають міністри освіти країн ЄС, що зібралися в п''ятницю у Брюсселі. Між тим міністри з питань молоді заявили, що Євросоюз має краще вирішувати проблеми молодих людей – тобто, покращувати їхню освіту і скорочувати безробіття серед молоді.

Євросоюз хоче побудувати до 2010 року найбільш конкурентноздатну і динамічну економіку у світі. Без кращої освіти цієї мети не досягти, наголошували учасники зустрічі у Брюсселі. За словами міністрів, знання і поінформованість потрібні Європі для того, аби витримувати конкуренцію на міжнародному ринку.

Навчання важливе протягом усього життя

Комісар ЄС із освіти, навчання, культури і молоді Ян Фігель зазначив: “Освіта є ключовим питанням не тільки для молоді. Навчання протягом усього життя стає важливим, аби влаштуватися на роботу, бути в соціальному середовищі. Таке навчання важливе також для громадянської і політичної зрілості у час глобалізації”.

Нині Євросоюз має виділяти до 2010 року 3 відсотки від ВВП на дослідження і розвиток. Міністр освіти головуючої в Євросоюзі Німеччини Аннетте Шаван зауважила, що останніми роками країни ЄС більше співпрацюють у галузі освіти: проводять освітні обміни, охочіше визнають кваліфікації, отримані в інших країнах.

Слід покращувати якість навчання та привабливість професії вчителя

Між тим у Європі існує безліч проблем, пов''язаних з освітою. Так, за даними комісара Фігеля, 5 мільйонів молодих європейців покинули школу, а в наступному десятиріччі Європі з демографічних причин не вистачатиме 1 мільйона вчителів. Комісар наголосив, що слід покращувати і якість навчання, і привабливість самої професії вчителя.

Більшу увагу проблемам молодих пропонує приділяти міністр з питань сім''ї, пенсіонерів, жінок і молоді Німеччини Урсула фон дер Ляйан. Вона заявила, що в Європі кожен п''ятий юнак чи дівчина не мають роботи, а в деяких країнах безробітними є третина всієї молоді.

Кожен вкладений євро окупиться в багато разів

Фон дер Ляйан зазначила, що Євросоюзу потрібен потенціал молодих людей: “Ми потребуємо молодь, нам потрібно, аби молоді люди були добре освіченими, аби вони насправді реалізували свій потенціал, могли розвинути свої здібності. Наше завдання полягає в тому, аби зробити для цього рамки”.

За словами Фон дер Ляйан, програми підтримки молоді здаються дорогими. Але міністр переконана, що кожен вкладений євро окупиться в багато разів.
XS
SM
MD
LG