Доступність посилання

ТОП новини

«Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 8 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську вже майже рік триває реконструкція стадіону «Металург», на якому планують приймати матчі чемпіонату «Євро-2012» — якщо, звісно, Україна разом з Польщею виграє тендер на проведення цього змагання. Влада і будівельники стверджують, що стадіон стане єдиним в Україні, що відповідатиме вимогам УЄФА. Він буде розрахований на понад 30 тисяч глядачів.

Проект стадіону.
Рівно два роки тому на стадіоні розпочали підготовчі та геодезичні роботи, тепер триває сама реконструкція. Її проект на замовлення місцевого футбольного клубу «Дніпро» зробило столичне архітектурне бюро Юрія Серьогіна, чим неабияк пишаються у Дніпропетровську.

На великій нараді у міськвиконкомі сьогодні представники будівельної компанії повідомили, що до 15 лютого буде готова одна із основних частин стадіону — куполоподібна «чаша» над будівлею.

Кількість, якість і темпи

Далі — буде повна реконструкція футбольного поля із сучасним покриттям, а також трибун, приміщень для обслуговування, системи зовнішнього освітлення, та будівництво так званого вхідного вузла — кас, магазинів для сувенірів, автостоянок.

Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко каже, що роботи триватимуть у темпі «гонки», але до вересня цього року стадіон відкриють: «У цій зоні має бути достатня кількість готелів, об’єктів, пов’язаних із експлуатацією не тільки стадіону, а й сервісного комплексу. Крім цього, стоїть завдання прив’язати реконструкцію і модернізацію мереж з перспективною забудовою цієї території».

Прилеглі будинки доведеться знести

Разом із реконструкцією стадіону, оновлюватимуть і прилеглі житлові квартали — міська влада вирішила зробити презентабельними фасади будинків, які можуть побачити європейські гості. Щоправда, деякі з будинків доведеться позносити, аби побудувати на їхньому місці пішохідних прохід до стадіону та нові споруди, зокрема, п’ятизірковий готель, як того вимагає Європейська футбольна асоціація УЄФА.

Які саме будинки підпадуть під знесення, скількох людей доведеться відселяти і куди — виконавці проекту зараз не кажуть, однак запевняють — усе то аварійне житло, яке легше прибрати геть, аніж відбудовувати.

Олександр Скляр, представник футбольного клубу «Дніпро», який є замовником реконструкції про проблеми говорити не хоче: «Всі роботи провадяться якісно, у визначені терміни. Усі проблеми вирішуємо в робочому порядку».

Не кажуть поки і скільки грошей доведеться заплатити містові Міністерству оборони України — будівництво зайде на територію військової частини, її доведеться переносити.

Не буде чемпіонату? Буде стадіон!

Загальна вартість реконструкції стадіону оцінюєть в 100 мільйонів євро. Більшість коштів, каже міська влада, дають інвестори. Новий об’єкт планують презентувати у вересні, на День міста. Говорять про те, що стадіон носитиме нову назву — «Дніпро» замість радянської «Металург».

У Дніпропетровську розраховують на перемогу України і Польщі у тендері на проведення Євро-2012. Однак, кажуть, навіть якщо не виграємо, стадіон все одно добудують і місто матиме унікальну в Україні базу для футбольних змагань державного і міжнародного рівня.
XS
SM
MD
LG