Доступність посилання

ТОП новини

Чи страшний грип?


Слухати: Юлія Рацибарська, Валентина Одарченко, Галина Терещук, Леся Штогрин Рівне — Львів — Дніпропетровськ — Київ, 12 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — В Україні закрили майже дві тисячі шкіл у 21 регіоні через епідемію застудних захворювань. Про це повідомляє Міністерство освіти та науки. Найгірша ситуація — на Дніпропетровщині, Закарпатті та Івано-Франківщині.


У Дніпропетровську рівень захворюваності на грип серед школярів майже втричі перевищив епідеміологічний поріг. Міська влада планує продовжити ще на тиждень вимушені канікули у середніх навчальних закладах.

За минулий тиждень у Дніпропетровську на грип та гострі респіраторні інфекції захворіли понад 11 тисяч людей, майже дві третини з яких діти.

За інформацією виконувачки обов’язків завепідвідділу міської станції Валентини Резвих, рівень захворюваності серед усіх вікових груп перевищив епідеміологічний поріг на 5 відсотків, серед дітей від 3 до 6 років — у півтора раза, серед дітей від 7 до 14 років — у три рази.

Наразі в усіх лікувальних закладах міста незалежно від форми власності запровадили протигрипозний режим: медичні працівники зобов’язані носити маски, відвідування хворих у стаціонарах заборонили, впровадили ізольований прийом пацієнтів із високою температурою тощо.

Наприкінці тижня у місті вирішуватимуть, чи продовжувати вимушені позачергові канікули для учнів середніх загальноосвітніх закладів. Вони тривають із середини минулого тижня.

Грип та гострі респіраторні вірусні інфекції залишаються найпоширенішими хворобами, що реєструються у Дніпропетровській області та в цілому по Україні. Щороку в області на них хворіють понад 900 тисяч осіб, або майже кожен третій.

У Рівному, де від минулої п’ятниці запроваджено карантин, із діагнозом «грип» госпіталізували 84 особи, більшість із яких — діти. Це не означає, що діти мають ускладнення, стверджують медики. Вони виокремили дітей із групи ризику для того, щоб запобігти хворобам, які можуть настати після недолікованого грипу.

Минулорічна епідемія грипу, яка розпочалась у середині лютого і тривала понад місяць, захопила понад 36 тисяч рівнян. Позаминулорічна навіть забрала людське життя. Цього року очікують поширення вірусів тих самих різновидів — типу А і В, розповідає головний епідеміолог області Людмила Яценя.

«За минулий тиждень у нас в області захворіли майже 10 тисяч людей, це на шість відсотків нижче від порогового рівня», — каже вона. Тому загалом по області карантин не запровадили.

Однак припинили заняття у школах, гімназіях та профтехучилищах Рівного, Дубна, Костопільського району, Гощі, міста енергетиків Кузнецовська. До того часу протиепідемічні комісії тричі проводили засідання, на яких не підтримували запровадження карантину.

Однак час таки настав: в останні дні минулого тижня лише в обласному центрі захворіли грипом майже дев’ятсот людей, переважна більшість із яких — діти, каже Людмила Ясеня: «Школи закриваємо, бо це середовище, де найбільше скупчення дитячого населення і де найбільша вірогідність зараження повітряно-крапельним шляхом. Період хвороби дає ускладнення на серцево-судинну, легеневу системи, нирки. Тому ми просимо, щоб зверталися до лікарів, і лікар у разі необхідності госпіталізував».

А як самі медики бережуться від грипу? «Я особисто завжди робила щеплення. А в цьому році п’ю полівітаміни, вітамін С, їм у міру цибулю і часник, а ще для профілактики можна вживати „Амізон“. Але коли грип настав, тут уже необхідні антибіотики», — каже головний епідеміолог області.

Безкоштовну вакцинацію у Рівному пройшли тільки 70 інтернатівських дітей-сиріт. Як повідомила заступник начальника міського управління освіти Катерина Сичик, тільки в Рівному на початок карантину хворів кожен п’ятий школяр. Якщо протиепідемічні заходи будуть успішними, навчання може розпочатись не раніше, ніж через півтора тижня.

А щодо вакцини, то оприлюднена наприкінці листопада інформація про її неправильне зберігання у багатьох аптеках Рівного відбила охоту в рівнян викладати 50 гривень за таку непевну профілактику. Тож рятуються традиційно — масками й обмеженням перебування в людних місцях.

У Львові через епідемію грипу усі школи і дошкільні заклади закрили на карантин — за попередньою інформацією, на 10 днів. У місті Лева епідемія грипу різко наростає.

Лише за 2 дні минулого тижня у Львові захворіли понад 5 тисяч городян. Епідеміологічний поріг становить 92 хворих на 10 тисяч мешканців, сьогодні ця цифра — 130. Найбільше грипують школярі віком від 7 до 14 років. Таких майже 4 тисячі. Відтак мерія закрила навчальні заклади на карантин.

Завідувач міської епідеміологічної станції Галина Вашкурат наголошує: «Якихось особливостей, якихось надзвичайних ситуацій грип цей не має». Однак щоденно в інфекційний шпиталь міста потрапляють 8—9 дітей віком від 1 до 5 років із надзвичайно високою температурою. Втім, медики стверджують, що грип проходить як зазвичай: висока температура та головний біль.

Він небезпечний тим, що дає ускладнення, якщо правильно не лікуватися, нагадує начальник міського відділення охорони здоров’я Володимир Зуб. Він переконує, що хворих із високою температурою у поліклініках мають приймати без черги, однак на місцях усе виглядає не так: «Наскільки нам це вдасться? Багато що залежить від медперсоналу, багато що залежить від самих пацієнтів, від їхньої дисциплінованості, від їхнього розуміння ситуації».

У садочках грип не переступив епідеміологічні пороги, однак і ці дошкільні заклади усі закрили. Загалом на Львівщині карантин іще не оголосили.

По Україні загалом кількість хворих на грип школярів порівняно з минулим тижнем зросла більш ніж на 40 відсотків. Така ж ситуація і з дорослим населенням.

Про це повідомила в інтерв’ю Радіо Свобода заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська.

Однак Міністерство охорони здоров’я запевняє: атипових ускладнень боятися не варто, адже цьогорічний штам грипу вже знайомий в Україні.

«Штами вірусу грипу, які ми виділяємо, нам відомі. Це штами грипу типу А і В. На сьогодні превалює циркуляція грипу типу А, а саме Н3N2. Це відомий вірус, він циркулює не один рік на земній кулі, і в тому числі, звичайно, в Україні. Немає підстав казати, що є новий штам, цей штам є загальновідомим. А ускладнення — це справа суто індивідуальна. Не можна говорити про те, що ми спостерігаємо якусь невідому для нас епідеміологічну ситуацію. У кожної конкретної людини можуть бути ускладнення, для грипу вони відомі: це можуть розвинутися пневмонія, отити, менінгіти, якщо будуть приєднуватися якась бактеріальна інфекція. Але це індивідуально для кожної людини», — каже заступник головного державного санітарного лікаря України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG