Доступність посилання

ТОП новини

Естонія вперше у світі проводить парламентські вибори через інтернет.


Людмила Пилип Рига, 26 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Естонії вперше у світі виборці, окрім звичного способу, мають можливість проголосувати на загальнонаціональних парламентських виборах за допомогою інтернету. Естонська влада започаткувала електронне голосування ще на муніципальних виборах у 2005 році. Тоді через інтернет проголосувало майже 2% виборців.

На нинішніх виборах парламенту балотуються 975 кандидатів у депутати від 11 партій та незалежні кандидати. За прогнозами політологів, основна боротьба відбуватиметься між правими „Партією реформ”, „Народним союзом”, „Центристською партією”, праворадикальним „Союзом Isamaa і ResPublika” та лівою „Конституційною партією Естонії”.

Під час парламентських виборів, які відбудуться в Естонії 4 березня, виборці зможуть голосувати прямо зі своїх домівок. Уперше в історії, ця балтійська країна дозволяє виборцям голосувати віртуально, тобто, через інтернет.

Естонія прагне до технологічного лідерства

Естонія одна з країн, де інтернетівська мережа доволі поширена — як у містах, так і в селах. Таким чином естонський уряд здійснює державну стратегію — перетворити країну на технологічного лідера. Естонці вже платять податки, квартплати та проводять свої банківські справи за допомогою інтернету.

Отже, від 26 до 28 лютого естонські виборці мають можливість віддати свій голос за обраного кандидата електронно.

Електронне голосування уперше було використане в 2005 році на місцевих виборах. Тоді Рада Європи похвалила Естонію за такий інноваційний підхід. Тепер електронне голосування відбудеться по всій Естонії.

Наголошуючи на важливості використання високих технологій, прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп, один із перших проголосував електронно на муніципальних виборах.

Андрус Ансіп: “Я впевнений, що в майбутньому все більше і більше людей будуть брати участь у виборах за допомогою інтернету. Коли у нас були вибори в органи місцевого самоврядування, тоді мої колеги запитували, як це було організовано в Естонії і чи брав я участь особисто в голосуванні через інтернет. Я був радий відповісти, що так”.

Проголосувати можна з дому, з роботи, з інтернет-кафе...

Ідея голосування інтернетом проста. Кожний естонський громадянин має ідентифікаційну картку з комп’ютерним чіпом. Щоб голосувати, треба отримати пароль від місцевої влади, підключити спеціальний пристрій до комп’ютера, який цю картку прочитає і голосувати за того чи іншого кандидата.

Спеціальний пристрій коштує 6-8 євро. Якщо не вистачає на нього грошей або немає вдома комп’ютера, виборець бере свою картку і голосує, де завгодно: на роботі, в громадській бібліотеці, інтернет-кафе чи навіть у банку.

Естонські політики сподіваються, що надана можливість попереднього голосування та участі в інтернет-виборах збільшить активність електорату. Про це зокрема зазначив голова „Центристської партії” Едгар Савісаар: „Я щиро сподіваюсь, що виборці розуміють, як багато залежить від цих виборів. Тому для нас важливо, щоб ніхто не залишився вдома і всі, у кого є така можливість, прийшли і проголосували”.

Електронне голосування також дає можливість людям, що живуть у віддалених пунктах, проголосувати без зайвих подорожей на виборчі дільниці. Представниця Естонської Національної Виборчої Комісії Епп Маатен каже, що якраз люди з віддалених містечок і сіл досить активно голосували інтернетом у 2005 році: «Багато людей, що живуть на островах, голосували, це було для них простіше, ніж їхати до виборчих дільниць. Коли ми рахували голоси, ми побачили, що Таллінн веде перед в електронному голосуванні, але всі інші регіони також активно були представлені. Отож, це не лише феномен Таллінна».

Прогнозують, що в голосуванні через інтернет візьме участь близько 4% від загальної кількості виборців. Поки що Естонія — єдина країна, що використовує електронне голосування на національному рівні.
XS
SM
MD
LG