Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Слухати: Прага, 9 лютого 2007 – Чимало європейських газет наголошують, що візит Віктора Ющенка до Німеччини ще раз проілюстрував намагання Заходу дивитися на перспективи України через російську призму.


Впливова німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» зауважує у п’ятницю, що канцлер Німеччини Анґела Меркель головну увагу під час зустрічі з президентом України Віктором Ющенком звернула на «значення надійної кооперації з Україною, як країною транзиту російських газових поставок». Пані Меркель сказала також, як зауважує ця ж газета, що не сумнівається в українських гарантіях щодо «постачання Європи».

«Франкфуртекр Альґемайне Цайтунґ» також інформує, що Ющенко і Меркель намагалися не висувати на перший план розбіжності щодо перспектив вступу України до ЄС. А пані канцлер наголосила на першочерговій необхідності підготовки нової угоди про співпрацю Києва з ЄС, котра має врегулювати візові питання та безмитну торгівлю.

Стосунки з Росією пріоритетніші?

Швейцарська ж «Нойє Цюрхер Цайтунґ» відзначила у п’ятницю, що візит Ющенка до Берліна ще раз показав віддаленість перспективи Києва щодо вступу до ЄС. Газета також іронічно висловилась щодо можливостей нової поглибленої угоди між Україною та ЄС, нагадавши про українсько-німецький візовий скандал дворічної давнини. Це ж видання зауважило, що «ейфорія в Берліні щодо «Помаранчевої революції» вже давно минула» і додало, що Німеччина розглядає стосунки з Україною через російську призму, бо для Берліна: «стосунки з Росією пріоритетні і федеральний уряд уникає гострих сигналів на адресу Кремля».

Росія «чинить імперіалістичний вплив на сусідні держави»

Берлінська «Таґесшпіґель» також пише про те, що російське питання буде центральним і на мюнхенській міжнародній конференції з проблем безпеки. Незважаючи на гострий антиросійський випад напередодні мюнхенської конференції одного з її учасників, американського сенатора Джона Маккейна, який звинуватив Росію в тому, що «вона чинить імперіалістичний вплив на сусідні держави», все ж організатор конференції Хорст Тельчик, як пише «Таґесшпіґель», виступив з пропозицією зблизити Росію і США в Мюнхені. Тельчик також додав, як цитує його газета: «НАТО має запропонувати Росії вступити до його лав... і тоді зникнуть самі по собі такі проблеми, як Україна та Грузія».

Матеріали до теми:

• Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси. • Зустріч «Україна — Трійка ЄС» у Києві. • Політичні консультації трійки Євросоюзу та України у Києві. • Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG