Доступність посилання

ТОП новини

Хатні робітниці в Італії: права і соціальний захист.


Наталка Кудрик Рим, 6 лютого 2007, (RadioSvoboda.Ua) – В Італії стрімко збільшується кількість іммігранток, які працюють хатніми робітницями чи доглядальницями у родинах. На сьогодні їх приблизно один мільйон. Скільки серед них українок, точної статистики немає, за офіційними даними, понад 100 тисяч. Італійська сторона поступово здійснює заходи для поліпшення умов робочого контракту цих працівниць. Нещодавно й українська громада у Римі, дбаючи про поінформованість земляків у чужій країні, випустила перший довідник про закони Італії українською мовою.

Перше довідникове видання в Італії українською мовою.
У свої 55 років пані Леся доглядає двох 90-літніх пенсіонерів (чоловіка та дружину), разом з ними і живе. Встає близько сьомої ранку, готує сніданок, потім вирушає на закупи до магазинів, згодом прання, прасування, прибирання помешкання обід о 12:00, вечеряють о 20:00.

Пані Леся нинішнім заробітком задоволена, бо він на 300 євро більший, ніж середній місячний прибуток хатньої робітниці в Італії: “Я маю зарплату 1100 євро, сюди ж входить і тринадцята зарплата. У мене є вихідні і вільні всі червоні дні календаря – все мені оплачують господарі. Щороку на два місяці я їжджу додому в Україну”.

Ця українська робітниця каже, що їй пощастило, бо за 6 років роботи у різних родинах, господарі-італійці її не ображали. Розповіді про неповну сплату заробітку, перевантаженість роботою, заборона вихідних, невчасне оформлення контракту з боку господарів вона чула тільки у місцевому парку, де в неділю збираються її землячки.

Щоб бути захищеним, треба добре знати закони

Власне на такі нехтування своїх прав найчастіше і нарікають українські жінки-домогосподарки, говорить Наталія Цебрик, консультант з робочих відносин. У подібних випадках працівниці звертаються до італійських судових органів. До речі, вирішувати суперечку через суд може і особа без дозволу на проживання, тобто нелегал.

Хатні робітниці в Італії, які законно оформили робочі відносини і відповідно сплачують податки, мають право на інвалідність і застраховані від нещасних випадків на роботі. Соціальний захист іноземним робітницям італійська держава гарантує, та є одне „але”, зазначає Наталія Цебрик: “Єдина проблема: внаслідок того, що роботодавець не дотримується робочих відносин, потерпає людина (заробітчанка). За вагітність їй ніхто не хоче заплатити 3 місяці до пологів і 2 місяці після. Наприклад, досягнувши пенсійного віку, зараз італійська сторона вимагає вже постійного дозволу на проживання – зі звичайним (тимчасовим) дозволом на проживання не заробляють люди собі на пенсію”.

Довідник про законодавство Італії українською

Щоб уникнути непорозумінь та легше орієнтуватися в італійських законах і реаліях, Християнське товариство українців в Італії за сприяння дипломатичних установ випустило друком перший україномовний „Довідник українського іммігранта в Італії”. На 160-ти сторінках докладна інформація про пенсії, сплату податків, охорону здоров’я та адреси і телефони важливих установ.

Редактор видання Олесь Городецький каже, що і в самій Україні така книжка вкрай необхідна: “Тому що дуже багато людей, які збираються на заробітки, насправді не орієнтуються, що на них чекає в Італії. Ми зараз працюємо над випуском подібного довідника, але виключно для поширення в Україні”.

Матеріали до теми:

• На Захід у пошуках фортуни. • Українська доля в Італії очима італійця.
XS
SM
MD
LG