Доступність посилання

ТОП новини

Персона нон грата: «ґрати» чи гра?


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Чи матиме продовження історія з оголошенням Петра Порошенка персоною нон грата в Росії? Чого домагається Росія цим жестом: помститися за Жириновського з Затуліним чи подати Україні знак — кого вона хоче чи не хоче бачити на київському владному олімпі?


Персона нон грата — латинською означає небажана особа. Минулого тижня такий статус від Російської Федерації отримав нашоукраїнець Петро Порошенко. МЗС Росії пояснило, що не пропустило Порошенка на свою територію через практику України забороняти в’їзд деяким російським громадянам. А після цього з’явилися чутки, що персонами нон грата в Росії можуть стати і екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк, і нинішній виконувач обов’язків керівника міністерства Володимир Огризко.

В українському МЗС кажуть, що нічого не знають про списки українців, небажаних у Росії. Володимир Огризко спростовує чутки, що йому заборонили в’їзд на територію Російської Федерації, а заборону в’їзду Петра Порошенка називає порушенням міжнародного права: «Проводити паралелі між Порошенком і, скажімо, тими депутатами Державної Думи, які собі дозволяли висловлювання, що не сприяють налагодженню наших двосторонніх стосунків, – це не зовсім, мені здається, правильний підхід».

Провокація Кремля чи вина Києва?

Нашоукраїнець Микола Кульчинський розцінює оголошення українських політиків персонами нон грата як провокацію Кремля: «Це дурнувата імперська політика Росії, яка смикається і не розуміє, що воює з Україною. Війни економічні, з м’ясом, з молоком… Тепер вони вчепилися до наших політиків. Це все безперспективна політика, оскільки Україна та Росія мають мати взаємовигідні рівні стосунки. А Росія ніяк цього не хоче. Це провокація, щоб показати ставлення Росії до цих людей та налаштувати Партію регіонів, комуністів та соціалістів на відповідне голосування під час затвердження Огризка».

На думку представника Партії регіонів Святослава Піскуна, Україна мала б відмовитися від заборони в’їзду російських політиків на свою територію: «Це не є той шлях взаєморозуміння між братніми народами. Можливо, ми перші розкопали сокиру війни і нам треба просто скасувати ті рішення, і нехай російські політики до нас приїздять. Давайте послухаємо їхню думку. Можливо, вона нас у чомусь не влаштовує. Можливо, нам неприємно чути, що вони говорять. Але нічого, давайте їх переконувати своїми справами, своєю роботою, своїм політичним бомондом. Давайте будемо їздити у Москву і розповідати, що у них гірше, ніж у нас. Що тут такого?»

Раніше Україна оголошувала персонами нон грата віце-спікера Держдуми Росії Владіміра Жириновського, російського депутата Константіна Затуліна, телеведучого Михаїла Леонтьєва. Мотивація — створення передумов для здійснення протиправних проявів, пов’язаних із зазіханням на територіальну цілісність України та розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Матеріали до теми:

Матеріали до теми:

• Українському МЗС не відомо про наявність списків українців, яким заборонений в’їзд у Росію. • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • Хто буде наступником Тарасюка?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG