Доступність посилання

ТОП новини

«Україна розпочинає вступний процес до ЄС без перспективи вступу»; протести в Петербурзі показали «суверенну демократію» в Росії...


Василь Зілгалов Прага, 5 березня 2007(RadioSvoboda.Ua) – Впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» присвятила у понеділок аналітичний матеріал початкові переговорів між Брюсселем і Києвом щодо нової розширеної угоди. У європейській пресі продовжують також обговорювати так звану «суверенну демократію» в Росії – у зв’язку з демонстрацією в Петербурзі та інші теми.


«Франкфуртер Альґемайне» пише у понеділок, що Європейська комісія і Міністерство закордонних справ України, розпочинаючи переговори про «посилену угоду» між Брюсселем та Києвом, стають на шлях, який був колись тернистим і крутим для реформаторства 10 нових членів ЄС, колишніх членів східного блоку. Але в цих переговорах відсутнє головне –«магічний інструмент», як пише німецький часопис, згадка про перспективу вступу до ЄС, у якій Україні відмовили.

Франція сказала «ні!»

«Франкфуртер Альґемайне» пише також про те, що «попри спроби геостратегічно мислячих країн», таких, як Велика Британія чи Польща, все ж Франції вдалося зняти у проекті майбутньої угоди будь-який натяк на перспективу вступу для України. І навіть на останню спробу німецького державного секретаря Зільберберґа узгодити по телефону хоча б натяк на «європейські сподівання» України французький міністр у європейських справах Катрін Колонна сказала рішуче «ні!». Отож, констатує «Франкфуртер Альґемайне», через два роки після демократичної революції 2004 року в Україні розпочався «парадоксальний процес вступу без вступної перспективи».

Вітм ця ж німецька газета резюмує: виконання «розширеної угоди» саме по собі вже зробило б Україну в кінцевому результаті готовим членом ЄС. Бо вимоги зони вільної торгівлі між ЄС та Україною «зробили б її чимось на зразок Норвегії чи Швейцарії». Але для цього Україні, на думку впливової німецької газети, не досить лише «лібералізувати ринок, модернізувати оборонну, зовнішню політику, створити незалежну юстицію». Необхідно ще «відстояти стратегічні газотранспортні позиції», владнавши непрості справи з Росією. Та ще перед цим Києву необхідно «подолати жорсткий опір власних бізнесменів», котрі мають страх перед СОТ. Якщо ці всі етапи будуть позаду, завершує «Франкфуртер Альґемайне», то тоді вступ до ЄС для Києва буде «останньою дрібницею».

Росія: демократія як зручне гасло

Переважна більшість європейських газет активно обговорює побиття російською міліцією минулої суботи демонстрантів опозиції в Санкт-Петербурзі. Газети наводять слова одного з головних лідерів російської опозиції Міхаїла Касьянова про те, що російська демократія «переживає зараз важкі часи». Німецька «Берлінер Цайтунґ» написала у понеділок, що жорстоке побиття опозиціонерів у Петербурзі показало, що кремлівські слова про «суверенну демократію» в державі — це «лише гучне гасло, під яким Росія рухається до наступних виборів».

Матеріали до теми:

• ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.
XS
SM
MD
LG