Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ продовжує моніторинг України.


Віктор Міняйло Київ, 6 березня 2007 (RadioSvobods.Ua) – У жовтні на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи вирішуватиметься питання про зняття моніторингу з України. Про це повідомили на прес-конференції співдоповідачі комітету ПАРЄ з питань дотримання обов''язків та зобов''язань державами Ганне Северинсен та Ренате Вольвенд.


В Україні в багатьох питаннях спостерігається певний прогрес, заявила Ганне Северинсен і одразу додала, що деякі проблеми залишилися. Зовсім не зрушила з місця реформа судової системи. А її колега Ренате Вольвенд зазначила, що їм багато говорили про хабарництво і корупцію в цій системі. Вона вважає, що необхідно внести зміни до кримінально-процесуального і кримінального кодексів України.

Обидві співдоповідачки ПАРЄ стурбовані конституційною кризою в Україні

Вони сподіваються на швидке її врегулювання. Також Ганне Северинсен хвилює запровадження імперативного мандату. Вона вважає, що в майбутньому Україна не потребуватиме цього закону.

Природно, журналістів цікавило, коли ж ПАРЄ припинить моніторити Україну. Обіцяли після проведення перших чесних виборів. До минулорічних парламентських виборів ні в кого претензій не було, а моніторинг триває. Пояснює Ганне Северинсен: «Ми завжди наголошували, що однією з передумов зупинення моніторингу мають бути чесні вибори. Але це лише одна умова. Вибори – це дуже важливо. Але є й інші речі. Рада Європи також підтримує демократію, права людини, верховенство закону».

Підстави для дострокових виборів в Україні відсутні

Ренате Вольвенд вважає, що дострокові вибори ситуацію в країні не змінять. Вона також зауважила, що непорозуміння між Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем і Президентом Віктором Ющенком – це внутрішня справа України: «Президент і Прем’єр-міністр мають різні погляди на ту чи іншу ситуацію. Я вважаю, що це нормально. У багатьох країнах світу у президентів та прем‘єрів не збігаються погляди на різні питання».

І все ж відсутність згоди між керівництвом України непокоїть Парламентську Асамблею Ради Європи, додала Ренате Вольвенд.

Матеріали до теми:

• Доповідач ПАРЄ по Україні пропонує українським керівникам припинити битву за Конституцію. • “Ми припинимо моніторинг, якщо будемо впевнені, що Україна на правильному шляху.” Інтерв’ю зі співдоповідачем моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Ганне Северінсен.
XS
SM
MD
LG