Доступність посилання

ТОП новини

Референдум щодо політреформи. Президент та опозиція «ЗА».


Тетяна Ярмощук Київ, 13 березня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Яким буде державний устрій України, має вирішити народ на всеукраїнському референдумі. Таку ідею сьогодні підтримує Президент та опозиція.


Конституційна реформа привела країну до дисбалансу гілок влади. Так вважає Віктор Ющенко. Президент вбачає у діяльності уряду вияви узурпації влади і висловлюється за проведення референдуму щодо політреформи. На думку Віктора Ющенка, дискусію про необхідність змін і доповнень до Конституції потрібно винести за межі стін парламенту і проводити за участю усіх гілок влади, експертів, преси та громадськості.

На необхідності якнайшвидшого проведення референдуму щодо державної форми правління наполягає і опозиція.

Юлія Тимошенко: «Ми запропонували, щоб терміново або указом Президента, або якимось іншим документом, звернулися до народу України відносно проведення референдуму, якою мусить бути державна форма правління в Україні: президентською чи парламентською. А потім, на чолі з Президентом сформували конституційну комісію, котра зобов’язана найближчим часом запропонувати суспільству нову редакцію Конституції, яка покладе край так званій політичній реформі, що більше схожа на політичне шулерство».

«Президент все частіше стає на бік опозиції – це дуже погано»

Антикризовики називають заяви опозиції політичною грою і висловлюють розчарування позицією Президента. Представник Партії регіонів Володимир Зубанов в інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода сказав: «Щоб був якийсь інформаційний привід, щоб було що казати виборцям. Бо ж виборці бачать, що опозиція нічого не може і нічого конкретного не пропонує. Тому і з’являються оці іграшки: референдум, 16 пунктів вимог до коаліції. Мовляв, якщо ви не приймете хоч один, ми взагалі не будемо працювати. А те, що Президент все частіше стає на бік опозиції – це дуже погано. І взагалі, не уявляє себе Президентом всієї України, а тільки її частини».

«Це вдалий політичний крок, який завжди буде підігріватися»

Розмови про референдум є дуже вигідними Президенту та опозиції. Але навіть якщо волевиявлення і відбудеться, шанси, що його результати будуть втілені у життя, незначні. Так вважає політолог Сергій Таран: «Це, по суті, означає, що парламент у нас мало що значить, що основним сувереном у нас є народ, і саме з ним треба радитися. Тобто, це вдалий політичний крок, який завжди буде підігріватися. Він навіть може дійти до практичного втілення. Інша річ, що його результати будуть далекоглядними, і не гарантовано, що будуть втілені. І ще, якщо представники опозиції зараз зуміють провести цей референдум, то це дасть можливість уже тоді антикризовій коаліції висувати вимоги про свої референдуми: щодо підтримки НАТО чи щодо статусу державної мови в Україні».

Учора опозиція ухвалила заяву про спільні дії та вимоги до антикризової коаліції, серед яких і проведення референдуму.
XS
SM
MD
LG