Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Києва відбулися акції коаліції і опозиції — на підтримку уряду і Верховної Ради та з вимогами розпуску парламенту


Опозиційний мітинг на майдані Незалежності закликав Президента Украни «припинити політичну вакханалію, породжену в стінах Верховної Ради, та забезпечити повернення політичного процесу в країні у конституційне русло». Напередодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович виступив перед своїми прихильниками на Європейській площі і закликав Президента і опозицію до єдності й до співпраці. Різні джерела і в різний час дня наводили кількість учасників коаліційного мітингу від 10 до майже 50 тисяч осіб, а опозиційного — від 15 до 100 тисяч.

Мітинг опозиції на Майдані Незалежності
(©RadioSvoboda.Ua)
Опозиційний мітинг на майдані Незалежності закликав Президента Украни «припинити політичну вакханалію, породжену в стінах Верховної Ради, та забезпечити повернення політичного процесу в країні у конституційне русло».

«Сьогодні у законодавчому органі держави відбуваються грубі і тотальні порушення Конституції та законів України. Сформована з порушенням Конституції коаліція перетворилася на інструмент бездумного штампування рішень для уряду, який діє не в інтересах суспільства, а обслуговує кланово-олігархічні апетити. Ми застерігаємо, що діяльність парламентської більшості та уряду спрямована на державний переворот і узурпацію влади. Ми стоїмо за крок до того, коли купка олігархів та криміналітету на власний розсуд, всупереч Конституції, законам і волі громадян, буде визначати долю 48-мільйонної нації. Підкуп і зрада, що відбулися у парламенті, спотворили вибір громадян, зроблений рік тому. Цей парламент втратив мандат довіри і перестав відображати політичну волю українського суспільства. За таких обставин усі демократичні країни вдаються до перевиборів як єдиного можливого засобу підтвердити або спростувати курс розвитку держави. Перед загрозою антиконституційного перевороту, втрати державного суверенітету і цілісності України та відстоюючи вибір українського народу, ми звертаємося до Президента України з вимогою негайно скористатися своїми конституційними повноваженнями і розпустити парламент. Ми переконані, що тільки шляхом нових виборів до Верховної Ради український народ зможе очистити владу від зрадників і обрати тих, хто працюватиме в інтересах народу і для народу», — мовиться в резолюції мітингу.

Юлія Тимошенко під час виступу на мітингу опозиції
(©RadioSvoboda.Ua)
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликала вийти на Майдан у разі, якщо Президент не підпише указ про розпуск Верховної Ради.

За її словами, для підписання такого указу не потрібні ніякі рішення Конституційного Суду чи переговори.

Тимошенко заявила, що Президент України не лише має конституційне право розпустити парламент, а й зобов’язаний це зробити.

«Я хотіла б, щоб ми з вами просто сказали „ні“ круглим, квадратним і трикутним столам. Я вважаю, що всі компроміси були зроблені, всі компроміси були прийняті — і коли приймали меморандуми, і коли приймали універсали, і коли вносили Януковича на посаду Прем’єр-міністра. Це був крок Президента до компромісу, до порозуміння, до злагоди. Як скористалися вони цими кроками? Вони вишвирнули всі демократичні сили з уряду, вони принизили і підкорили собі тих, кого могли підкорити, і сьогодні, як орда, просуваються все ближче і ближче до серця України. Сьогодні їхні ординські табори — в Кабінеті Міністрів, у цій „верховній зраді“, вони сьогодні по всіх кабінетах. І якщо ми сьогодні нація, яка розуміє всі загрози, ми зобов’язані це зупинити, і зупинити знову народною волею. І скільки не потрібно нам буде разів збиратися разом на це загальнонаціональне віче, стільки ми і будемо збиратися, щоб ставити політиків на місце, щоб давати політикам директиви, щоб знову мирно, спокійно, але наполегливо впливати на те, що роблять із Україною політики», — заявила Тимошенко.

Виступ Юрія Луценка
(©RadioSvoboda.Ua)
Керівник «Народної самооборони» Юрій Луценко заявив, що побачив «колосальне підтвердження готовності України боротися за український парламент».

«Я впевнений, що сьогоднішній майдан стане відправною точкою нової революції», — сказав він.

За його словами, нинішня влада «не має права на існування».

Луценко додав, що «сьогодні настає момент істини для голови української держави Віктора Ющенка», щоб він виконав свій обов’язок і розпустив Верховну Раду.

Голова «Нашої України» В’ячеслав Кириленко теж закликав до розпуску парламенту. Інакше, заявив він, на наступних виборах 2011 року Партія регіонів отримає «101 відсоток» голосів, і це назвуть вільними демократичними виборами.

Близько 50 тисяч прихильників опозиції збиралися на майдані Незалежності з вимогою розпустити Верховну Раду України. Вони тримали державні прапори, символіку блоку «Наша Україна», БЮТ, партії «Пора», громадянського руху «Національна самооборона», громадської організації «Антикримінальний вибір», «Європейської платформи України». Попередніми годинами там відбувався концерт.

Раніше в суботу Прем’єр-міністр Віктор Янукович виступив перед своїми прихильниками на Європейській площі і закликав Президента і опозицію до єдності й до співпраці.

«Ми ніколи не будемо сприймати будь-які ультиматуми, які перебувають поза межами права, поза межами Конституції. Я неодноразово про це казав і ще раз хочу сказати: якщо Президент сповідує принципи демократії і дотримується їх, то він повинен знати їхні функціональні принципи — вибір українського народу не залежить від того, який погляд Президента, він повинен його поважати. Також він повинен поважати і представників українського народу, яких обрав цей народ», — заявив Янукович.

«Ми сьогодні закликаємо і Президента, і опозицію разом із нами будувати нашу державу, працювати на те, щоб покращилося життя наших людей, і будувати сильну країну. Тому я закликаю вас усіх до миру і до єдності. Тільки це може бути нашим майбутнім — єдність українського народу, працьовитого народу відкриває шлях до майбутнього. Все інше — неможливе», — наголосив він.
Мітинг коаліції на Європейській площі
(©RadioSvoboda.Ua)


Близько 30 тисяч прихильників парламентсько-урядової більшості провели свій мітинг і слухали концерт на Європейській площі. Вони тримали державні прапори, символіку Соцпартії, Компартії, Партії регіонів, заклики до Президента не розпускати парламент, гасла про єднання українського народу.

Хрещатик був поділений міліцією та розгороджений металевими парканами на частини. Огорожу встановили між Європейською площею, на якій збиралися учасники коаліційного мітингу з назвою «форум національної єдності», та майданом Незалежності, де відбувалася акція протесту об’єднаної опозиції під гаслом «Геть зРаду!» Рух Хрещатиком та прилеглими вулицями був перекритий.

Партія регіонів також встановила біля приміщення Верховної Ради в Маріїнському парку понад сотню блакитних наметів. Парламент пікетували понад півтори тисячі осіб.

Міліцейський кордон між Майданом Незалежності і Європейською площею
(©RadioSvoboda.Ua)
За даними МВС, станом на ранок суботи до Києва з інших регіонів України прибули близько 12 тисяч осіб для участі в мітингах і опозиції, і коаліції; до вечора очікували на прибуття ще майже 15 тисяч.

За попередніми планами організаторів усіх суботніх акцій у Києві, участь у них мали б узяти, за різними підрахунками, загалом від 560 до 600 тисяч осіб.

Зокрема, прихильники коаліції збиралися зібрати 400—500 тисяч, прихильники опозиції — від 50 до 130 тисяч.

Нині різні джерела і в різний час дня наводили кількість учасників коаліційного мітингу від 10 до майже 50 тисяч осіб, а опозиційного — від 15 до 100 тисяч.
Мітинг прихильників коаліції у Донецьку
(©RadioSvoboda.Ua)


Опозиція домагається розпуску Верховної Ради і призначення дочасних виборів, коаліція виступає проти.

У разі таких виборів більшість українців проголосувала б за опозицію, свідчать дані одного з опитувань.

За дослідженням агентства TNS Ukraine, яке відбулося з 28 лютого до 6 березня, опозиційному блокові «Нашої України» і БЮТ віддали б голоси 28,9% опитаних, а Партії регіонів — 26,8%. При цьому 16,4% не змогли відповісти, за кого б голосували.

За цими даними, Президентові цілком довіряють 10% опитаних, урядові — 5,8%, а Верховній Раді — 4,5%. Найбільша довіра — до церкви, 32,5%.

Інтерфакс-Україна, що повідомляє про це опитування, не наводить даних про його похибку.

Агентство маркетингових і соціологічних досліджень TNS Ukraine належить до світової мережі TNS, яка діє у приблизно 70 країнах світу.

Фотогалерея: Новітні «Майдани» об’єктивом «Свободи»


Матеріали до теми:

• Президент Ющенко: Процес формування більшості нелегітимний, і якщо діяльність більшості не відновлять на конституційних засадах, він підпише указ про розпуск Верховної Ради • «Наша Україна» закликала Президента достроково припинити повноваження нинішнього складу Верховної Ради України і призначити позачергові парламентські вибори • Президент підтвердив, що розпустить парламент, якщо консультації з керівництвом Верховної Ради будуть безперспективні

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • ЄС закликає політиків України до єдності • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса)
XS
SM
MD
LG