Доступність посилання

ТОП новини

Буферна Зона


Микита Моісеєв, Віола Бурда

Ракетний звіт у Верховній Раді

Чи загрожуватимуть Україні американські засоби протиракетної оборони у Польщі та Чехії? Питання, яке вже понад тиждень мусується у ЗМІ, набуло нових відтінків, оскільки сьогодні народні обранці у сесійній залі Верховної Ради отримали докладну доповідь Міноборони стосовно проблеми.

Леонід Поляков:"На думку міністерства оборони, безпосередньої загрози ні для України, ні для Російської Федерації можливе розміщення систем ПРО у Польщі та Чехії не несе".
“Міністерство оборони не вело, не веде, і не збирається вести переговори зі Сполученими Штатами щодо розміщення на своїй території елементів протиракетної оборони”, – переконував народних обранців на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради заступник міністра оборони Леонід Поляков. А якщо ракетну базу ПРО таки розмістять у сусідній Польщі, ніякої загрози для України це не нестиме – такий висновок експертів Міноборони.

Чиїх ракет боїться США?

Необхідність розмістити ПРО у Східній Європі (йдеться про ракетну базу на 10 ракет у Польщі та радар у Чехії) продиктована загрозами ракетних ударів з Ірану, які можуть бути направлені на Європу або США , переконує директор агентства протиракетної оборони США Генрі Оберінг. Він відвідав на минулому тижні Україну,щоб надати інформацію стосовно ПРО. За його словами, ракети-перехоплювачі сконструйовані так, що вибухають у повітрі разом з ворожою боєголовкою; і навіть якщо таке “перехоплення” відбудеться над українською територією – уламки летітимуть далі за інерцією, поза кордон. Щоправда, вірогідність падіння на територію України все-таки існує, хоча й мізерна – від однієї тисячної до однієї мільйонної.
Генрі Оберінг:“Уламки не є проблемою. Вони дуже малі, і після перехоплення продовжують рухатись у напрямку, куди летіла ракета. Крім того, перехоплення відбувається на дуже великій висоті і кінетична енергія знищує майже всі залишки ракети”


Участь України у системі ПРО

США не звертались до України із проханням розмістити на своїй території елементи систем ПРО, підтвердив слова українських військових чиновників Генрі Оберінг. За його словами, єдиний варіант участі у такому проекті – технологічний. Тобто, якщо Україна захоче обмінятись деякими технологіями з промислової сфери. Але поки що такі ідеї лише формулюються.

“Американці готові залучити українських фахівців до розробки, розгортання, а також спостереження за діяльністю систем ПРО у Польщі та Чехії”, – підтверджує слова Оберінга заступник міністра зовнішніх справ України Андрій Веселовський. Український військово-промисловий комплекс має великі можливості для участі у системі ПРО – сказав з трибуни парламенту пан Веселовський.

Якщо Україна долучиться до таких глобальних проектів як система ПРО у Східній Європі, вона матиме непоганий економічний зиск. Принаймні набагато більший, ніж півтора мільйона доларів від Росії за користування українськими радіолокаційними системами у Мукачеві та Севастополі, вважає експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець.
Сергій Згурець: "Українцям це вигідно, оскільки це буде не лише американська, а і Європейська система ПРО; участь у такому проекті створює додаткові захисні парасольки над Україною, тому що якщо є ризик потрапляння іранських ракет в Європу, то існує опосередкований ризик того, що ці ракети до Європи не долетять.”


До речі, прем’єр Віктор Янукович кілька днів тому заявив, що Україна “готова сісти за стіл переговорів” і може запропонувати свою участь у створенні системи Європейської ПРО .

ПРО – американська чи європейська?

Запуск ракети-перехоплювача.
(mil.gov.ua)
"Нашою головною метою є захист Європи", – каже заступник держсекретаря США Ден Фрід, який у понеділок приїхав до Польщі на переговори. Однак Європа вагається, і не можна стверджувати, що на пропозицію США розмістити ПРО у Польщі вона видає мажорний “одобрямс”:

- у Польщі громадяни у переважній більшості (53%) проти розміщення ракет на їхній території, тоді як “за” – лише 34%; - Генсек НАТО Яап де Хооп Схефер каже, що американські плани стосовно розміщення ПРО можуть розколоти НАТО, оскільки ця система лишить беззахисними від ракетного удару з Ірану південні країни-члени НАТО: Туреччину, Грецію та Італію; - Американська ініціатива може повернути Європу до напруження часів холодної війни, стверджує президент Франції Жак Ширак;

Щоправда, Німеччина вже погодилась з планами Пентагону.

Варто додати до переліку “незгодних” Москву, яка вважає, що системи ПРО поновлять гонку озброєнь та змінять баланс системи взаємного ракетного стримування. Пентагон має відповідь на закиди Росії – мовляв, загроз для Федерації немає, оскільки ракети ПРО суто оборонного характеру.

Враховуючи таку неоднозначну реакцію європейської спільноти, американці поспіхом розпочали активну інформаційну кампанію. Генрі Оберінг майже постійно перебуває у Європі і проводить переговори у столицях союзників.

Однак у центрі уваги все-таки Польща, на території якої і збираються розмістити 10 ракет-перехоплювачів. Згідно з міжнародним правом, саме рішення Польщі, як суверенної держави, має вирішальне значення. Воно має з’явитись вже до наступного тижня. І хоча тамтешня громадськість протестує, остаточне рішення має ухвалити польська Рада національної безпеки. Якщо воно буде позитивним, американці обіцяють полякам посилення економічного співробітництва, а також скасування для поляків американських віз. Щоправда, навіть якщо поляки погодяться, побудують ракетну базу не раніше 2011 року.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• "Після розміщення ПРО над територією Польщі і Чехії у американців не буде потреби мати ще одну базу поблизу" – інтерв’ю з експертом Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергієм Згурцем. • США не зверталися до України щодо розміщення елементів ПРО • Польща хоче, щоб її захищали США • Яап де Хооп Схеффер: Протиракетні установки у Європі розколять НАТО. • Американські протиракетні радари. Позиції чеського та польського урядів близькі. • Україна має шанс скористати з американських протиракетних комплексів у Центральній Європі.
XS
SM
MD
LG