Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції


Про це Президент Віктор Ющенко заявив у четвер в Луганську: «Я ніколи не допущу переформатування парламентської більшості поза вимогами норм Конституції. Якщо якісь політичні сили вважають, що вони претендують на 300 голосів і про це заявляють декілька разів, що в парламенті буде 300 голосів коаліції – будь ласка, тоді треба прийняти політичне рішення: проводимо дострокові парламентські вибори...». А у зверненні з нагоди річниці обрання парламенту Президент вказав на ознаки нелегітимності коаліції Верховної Ради й сформованого нею уряду. Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував звернення глави держави, а також висловив сумнів, що Президент ухвалить рішення про розпуск парламенту.


Про це Президент Віктор Ющенко заявив у четвер в Луганську: «Як Президент, я хочу засвідчити, я ніколи не допущу переформатування парламентської більшості поза вимогами норм Конституції. Якщо якісь політичні сили вважають, що вони претендують на 300 голосів і про це заявляють декілька разів, що в парламенті буде 300 голосів коаліції – будь ласка, тоді треба прийняти політичне рішення: проводимо дострокові парламентські вибори, ідіть, апелюйте до громади і, якщо вона вам так довіряє і вас так любить і передає вам 300 мандатів, тоді можна говорити про створення такого типу більшості в українському парламенті».

А у зверненні з нагоди річниці обрання парламенту Президент вказав на ознаки нелегітимності коаліції Верховної Ради й сформованого нею уряду.

Глава держави аргументує це тим, що коаліція формується депутатами індивідуально, а, за Конституцією, її мають формувати фракції.

Крім того, за словами Віктора Ющенка, більшість у парламенті схвалила нелегітимний закон про Кабмін, системно порушує Конституцію України і обмежує конституційні права громадян України.

«Політична нестабільність створила серйозну загрозу національній безпеці, суверенітету та економічному розвитку країни. Країна втрачає можливості для гостро необхідної боротьби з бідністю, наростаючою злочинністю, корупцією, для проведення політики підвищення соціальних стандартів, для реформи системи охорони здоров’я, для забезпечення першочергових потреб людей. За останній рік Україна зіштовхнулася з багатьма цинічними прикладами політичних інтриг і зрад, однак найбільш загрозливою стала тенденція до узурпації влади» , – сказано у зверненні Президента

Віктор Ющенко зазначає, що замість того, щоб вести політичний процес конституційним шляхом окремі політичні сили почали маніпулювати буквою Основного Закону держави і перекручувати його положення: «За 8 місяців існування чинної парламентської коаліції ми стали свідками цілеспрямованого наступу на конституційний лад країни, постійної боротьби за повноваження з одночасним порушенням волі виборців».

За словами Президента, зухвало і відверто у Верховній Раді розгорнулась кампанія з організації переходу окремих депутатів до діючої коаліції всупереч національному законодавству: «Те, що сьогодні відбувається у Верховній Раді, – це не просто коаліційне переродження, а неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції України і пряма дорога беззаконня». «Сукупність таких дій створює підстави для визнання антиконституційним характер роботи парламентської більшості і нелегітимною діяльність Уряду України».

Глава держави наголосив, що час безрезультатних «круглих столів» минув. Політики повинні нести відповідальність. В іншому випадку своє слово скаже Український народ.

Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував звернення Президента. Перебуваючи в Донецьку, Віктор Янукович назвав заяви глави держави безвідповідальними і помилковими, а також висловив сумнів, що Президент ухвалить рішення про розпуск парламенту.

А у Верховній Раді в четвер провели позачергове засідання народних депутатів. За словами першого віце-спікера Адама Мартинюка, його необхідність була пов’язана зі звернення Президента і політичною ситуацією в країні.

Йшлося, зокрема, про заплановану на п’ятницю зустріч з Віктором Ющенком. Глава держави запросив керівництво парламенту на консультації щодо нинішньої ситуації в країні. За словами представника глави держави у парламенті Романа Зварича, «За підписом Президента країни були направлені листи-запрошення голові Верховної Ради України, його заступникам та головам депутатських фракцій взяти участь у консультаціях щодо політичної ситуації, що склалася в державі і, зокрема, в українському парламенті».

За Конституцією, перед розпуском парламенту Президент має провести консультації із керівництвом Верховної Ради та керівниками депутатських фракцій.

За невизнання легітимності ймовірного указу Президента про розпуск парламенту може бути кримінальна відповідальність.Так вважає Роман Зварич: «На мій погляд, такі діяння можна кваліфікувати у контексті Кримінального кодексу, зокрема, виходячи з диспозиції службових та посадових повноважень».

Деякі представники коаліції заявляли, що не визнаватимуть указу Президента про розпуск парламенту, якщо такий з’явиться.

Матеріали до теми:

• Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • "Розпустити не можна залишити" – указ про розпуск парламенту готовий і тільки чекає президентського автографа • Розпуск парламенту. Наразі на словах • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Комітет національного порятунку знову рятуватиме? • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG