Доступність посилання

ТОП новини

Перевибори Президента та парламенту: міф чи реальність?


Тетяна Ярмощук Київ, 2 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні регіонали мають зареєструвати у парламенті законопроект про дострокові вибори Президента та парламенту. Наскільки це серйозно? І як сприймають таку ініціативу політики?

Дострокові вибори Президента та Верховної Ради можуть вивести Україну із політичної кризи. Так вважають представники Партії регіонів. У законопроекті регіонала Василя Кисельова йдеться, що перевибори мають відбутися вже у вересні.

Соціалісти кажуть, що не підтримують дострокових виборів ані парламенту, ані Президента. Однак, якщо політична криза між парламентом, урядом та Президентом не буде врегульована, голосуватимуть за законопроект Кисельова. Голова парламентської фракції СПУ Іван Бокий в інтерв’ю Радіо Свобода: “Ми, соціалісти, дотримуємося думки, що немає конституційних підстав для нових виборів ні парламенту, ні Президента цього року. Є божевілля однієї політичної сили, і починає сходити з розуму інша, яка хоче запропонувати це божевілля Україні. Але якщо це божевілля триватиме, якщо цю хворобу не вилікують на Банковій і у парламенті, якщо не вистачить розуму зрозуміти, що гра з розпуску парламенту безнадійна, тоді доведеться підтримувати цей законопроект”.

На думку представника Блоку Юлії Тимошенко Андрія Шкіля, законопроект Василя Кисельова не може бути розглянутий у парламенті, оскільки він антиконституційний: “Він не просто суперечить деяким положенням, або входить у конфлікт з деякими положеннями Конституції, він є просто антиконституційний. Це спокійно можна трактувати, як спробу заколоту, коли в такий спосіб пропонується порушити Конституцію. Якщо він буде поставлений на голосування, то наступним потрібно ставити закон про ліквідацію української державності, тому що це пряме порушення прямих норм Конституції”.

Втім, навіть дехто із нашоукраїнців не бачить застережень у проведенні дострокових виборів Верховної Ради та Президента. Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода: “З юридичної точки зору, законопроект абсолютно безглуздий, але як політичний компроміс, це реально і можливо. Я допускаю, що можливо було б логічно раз і назавжди поставити крапку і провести вибори Президента і Верховної Ради України. Особисто я застережень не бачу” . Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович сумнівається у проведенні одночасних дострокових виборів Президента та парламенту. Для одночасного проведення двох видів позачергових виборів необхідно ухвалити новий закон.
XS
SM
MD
LG