Доступність посилання

ТОП новини

У приєднанні країн Балтії до ЄС важливе значення відіграла балтійська діаспора


Людмила Пилип Рига, 23 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія, Литва та Естонія набули членство в ЄС три роки тому і на шляху приєднання цих країн до Євросоюзу значну роль відіграла закордонна балтійська діаспора. Тісний зв’язок із діаспорою сприяв навіть тому, що президентами трьох країн Балтії стали політики – колишні емігранти зі США та Канади.


Відзначаючи 50-річний ювілей Євросоюзу, особливу увагу в Латвії, Литві та Естонії приділяють тим факторам, які сприяли вступу цих країн до ЄС.

На думку посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ Латвії Юріса Аударіньша, в цьому зв’язку не слід забувати про роль закордонної діаспори в євроінтеграційних процесах країн Балтії.

Юріс Аударіньш: «В Америці зараз проживають 90 тисяч латишів і, беручи до уваги той факт, що лобіювання в Америці є складовою частиною політичного процесу, наші співвітчизники зробили і до цих пір роблять дуже багато. Так зване балтійське лобі, оскільки латиші координували свої дії з представниками литовської і естонської діаспори, я думаю, зіграло важливу роль не лише в процесі прийняття Латвії до НАТО, але й у вступі до Євросоюзу».

Представники діаспори переймалися долею своєї батьківщини

Після Другої світової війни значна кількість балтійців змушені були покинути свої домівки і виїхати на чужину. Однак вигнанці не забували своєї батьківщини і намагались привернути увагу світової громадськості до ситуації в країнах Балтії, які на той час перебували у складі СРСР, сприяти поверненню незалежності цим країнам.

Юріс Аударіньш: «Коли відбувались важливі політичні події або зустрічі керівників великих країн, часто наші співвітчизники зі США, Канади і Австралії приїздили до Європи і проводили акції протесту чи пікети, які в той час мали позитивний резонанс».

На допомогу пришли фахівці з діаспори

Після того, як країни Балтії відновили свою незалежність, виникла гостра потреба в якісних спеціалістах у сфері управління, стиль яких кардинально б відрізнявся від пострадянських бюрократів, і знову закордонна діаспора прийшла на допомогу.

Високий професіоналізм колишніх емігрантів та знання закордонного менталітету сприяли тому, що президентами Латвії, Литви та Естонії були обрані представники балтійських діаспор. Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга – колишня громадянка Канади, президенти Литви Валдас Адамкус та Естонії Томас Хендрік Ілвес – колишні громадяни США — проводили активну роботу для того, щоб балтійські країни стали членами Євросоюзу.

Посол з особливих доручень МЗС Латвії Юріс Аударіньш наголосив: «Ми знайшли помічників серед своїх співвітчизників лише тому, що вони зберегли рідну мову. Якщо б вони втратили культурні зв’язки з нашою країною, це б навряд чи відбулось. Своїм президентом ми дуже пишаємося. Безумовно, можна сказати, що це випадковість, що 8 років тому її обрали, бо перед виборами вона не була заявленим кандидатом, але ми вважаємо, що це Бог нам допоміг, і ми всі дуже задоволені».

У молодих балтійців своє бачення європейського майбутнього

Водночас, відзначаючи роль представників діаспори в інтеграції своїх країн до ЄС, балтійська молодь думає про майбутнє Європи. На саміті молоді в Римі юні балтійці представили своє бачення європейського майбутнього.

Один із юнаків зазначив: «Молодь може привнести в Європейський Союз нові віяння та динаміку, які так необхідні нині ЄС. Я вважаю, що в майбутньому лише співпраця молоді з досвідченими європейськими кадрами може сприяти формуванню кращої моделі нової Європи».

Заходи, присвячені святкуванню 50-річчя Римської угоди, проходять у Литві та Естонії, в свою чергу Латвія відзначатиме свято в травні в рамках тижня Європи, оскільки 25 березня в країні – День жалоби за жертвами комуністичних репресій.

Фотогалерея "50 років Європейського Союзу":


Матеріали до теми:

• Євромаршрут Євросоюз святкує ювілей – п’ятдесят років від дня заснування • Відзначення 50-річчя утворення ЄС у Києві • Камо грядеши, Європейський Союзе??? • ЄC готується до святкування свого Дня народження • У 50-річчя Римської угоди громадяни Великої Британії залишаються найскептичнішими щодо європейської інтеграції. • У Польщі відзначають 50-річчя ЄС і дискутують про майбутнє Європи. • Польських євродепутатів у Європарламенті об’єднує ідея входження України до ЄС. • У дні святкування 50-річчя Римської угоди часто згадують Україну.
XS
SM
MD
LG