Доступність посилання

ТОП новини

Свобода слова в Криму після зміни торік влади автономії


Володимир Притула Сімферополь, 28 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Становище зі свободою слова останнім часом в Україні погіршилося порівняно з досягненнями після Помаранчевої революції, такі висновки нещодавно зробили дві авторитетні міжнародні журналістські організації – “Репортери без кордонів” та Комітет захисту журналістів. У доповідях обох організацій згадується і Крим, де торік було зафіксовано чимало випадків порушень свободи слова. Саме тому сьогодні до Криму відбуває група членів Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України.

Насамперед, слід зазначити, що у складі Національної комісії до Криму їдуть такі фахівці як її голова Тарас Петрів, голова Національної Ради з телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко, голова Комітету ВР України зі свободи слова Андрій Шевченко, керівник ІМІ Вікторія Сюмар, президент УАП Валерій Іванов та інші.

Формально вони їдуть до Криму, щоб взяти участь у роботі круглого столу «Розвиток регіональних медіа-ринків: нові ролі преси та влади», який відбудеться в Сімферополі у четвер. Але тут у них широка програма: сьогодні у Сімферополі члени Нацкомісії зустрінуться з постійним представником Президента Віктором Шемчуком, головою ВР Криму Анатолієм Гриценком, кримськими експертами в галузі ЗМІ та журналістами. В Ялті зустрінуться з колективом видання “Кримская газєта”, а в Севастополі – з командувачем ВМСУ Ігорем Тенюхом і військовими журналістами.

Ситуація зі свободою слова в автономії після зміни торік тут влади змінюється і, як відзначають експерти, в гіршу сторону. Насамперед, це стосується закритості влади, ухвалення нею рішень непрозоро. Крім того – гостра проблема тиску місцевої влади на комунальні видання.

Торік після виборів тут змінилися майже усі редактори районних газет. А зараз виникла проблема урядового видання “Кримская газєта”, яку уряд фактично кинув напризволяще, не дочекавшись ухвалення відповідного закону і запуску пілотного проекту роздержавлення ЗМІ.

Матеріали до теми:

• Комітет захисту журналістів: минулого року в Україні знову тиснули на пресу, переважно на місцевому рівні. • «Репортери без кордонів»: Становище зі свободою слова в Україні погіршилося порівняно з 2005 роком. • Ситуація в українських ЗМІ: чи ведуть політичні зміни до згортання свободи слова? • У Криму журналісти покинули сесію кримського парламенту на знак протесту проти запроваджених умов акредитації до Верховної Ради автономії.
XS
SM
MD
LG