Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає політиків України до єдності


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз закликає політичні сили України до єдності. Про це заявила Радіо Свобода Крістіна Галляк, речниця Верховного представника ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єра Солани. Як уже повідомляла наша радіостанція, у четвер Солана, виступаючи в Європарламенті, назвав внутрішню ситуацію в Україні складною. Наша кореспондентка у Брюсселі Наталя Вікуліна попросила прес-секретаря Солани докладніше розповісти, як Євросоюз оцінює політичні події в Україні.

Крістіна Галляк
К. Галляк: Ми бачимо, що ситуація не покращується після всіх зусиль Євросоюзу, повідомлень, які ми надсилаємо лідерам різних політичних таборів, про те, що слід працювати разом. Ми закликаємо до єдності, щоб країна рухалася до стабілізації, переходила до тих відносин з Євросоюзом, які ми хочемо встановити з Україною. Ось про що говорив учора пан Солана в Європарламенті. Про те, що це необхідно, ми збираємось і надалі говорити лідерам різних політичних сил України. І, звичайно, ми маємо дуже хороші контакти і відносини з президентом, прем’єр-міністром, деякими політичними лідерами. Тож ми збираємось працювати з нами. Але пан Солана сказав, що відчуває, що в Україні могли і не почути сигнал про необхідність єдності і консенсусу.

Р. С.: Чи збирається Хав’єр Солана проводити телефонні переговори з Президентом і Прем’єр-міністром України?

К. Г.: Необов’язково це робити по телефону. Як відомо, ми маємо достатньо багато засобів підтримувати контакти з українським керівництвом. Ми щойно зустрічалися з Прем’єр-міністром, нещодавно ми мали дуже хорошу зустріч з Президентом. Ми збираємось це продовжувати. Необов’язково це буде персональний дзвінок по телефону, ми маємо достатньо багато справ сьогодні, проводимо, зокрема, зустріч у Бремені та маємо багато чого іншого. Але ми однозначно залишатимемось у контакті. Ми маємо хороших дипломатів, які можуть цим зайнятися.

Р. С.: Чи вплине політична криза на майбутнє європейської інтеграції України?

К. Г.: Сподіваємось, що ні. І ми не називаємо це політичною кризою. Це більше схоже на пат. Не забувайте, що в понеділок у Києві відбудеться зустріч із важливою делегацією Євросоюзу, до якої входить один із найвищих радників пана Солани з питань зовнішніх відносин. Тож, як бачите, є багато можливостей для контактів. Але я не думаю, що відносини загалом перебувають під ризиком, але ми б хотіли бачити, що вони розвиваються швидко. А для цього важливо, щоб було почуття єдності і політичних зобов’язань усіх політичних сил, всіх політичних лідерів.

Матеріали до теми:

• Суд заборонив будь-які акції на майдані Незалежності в Києві в суботу • Комітет національного порятунку закликає Президента розпустити парламент • Колективна безвідповідальність: чим закінчиться розхитування громадсько-політичного життя в Україні? • У Луганську мітингують проти розпуску парламенту • Закарпатці на Майдан не збираються. Поки що • Українська анархія зразка 2007; туман над політичною ареною України; Віктор Ющенко боїться «стати молодшим братом Юлії Тимошенко» (європейська преса) • Політична розпущеність: чиї проблеми вирішать розпуск парламенту і масові акції протесту? • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів
XS
SM
MD
LG