Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи?


Сергій Собуцький Київ, 20 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – П’ять найбільших у світі виробників природного газу збираються створити газовий картель. Очікується, що про це буде оголошено 9 квітня, на форумі країн, що експортують газ. До картелю, як очікується, увійдуть Алжир, Іран, Катар, Росія та Венесуела. Що може означати створення такого об’єднання?


Розмови про можливість створення картелю посилюються з наближенням зустрічі країн-лідерів з експорту природного газу. Форум має відбутись у катарському місті Доха 9 квітня. Одним з ініціаторів картелю оглядачі називають Росію. Тим часом російські офіційні особи неодноразово це заперечували. Але президент Росії Володимир Путін у лютому назвав ідею картелю цікавою.

Оглядач Радіо Свобода Роман Купчинський вважає створення такого картелю цілком реальним: «Починаючи від 2002 року, Путін старався створити газовий картель. Причиною цього є те, щоб запанувати поставками газу через південь Європи. Це питання доволі актуальне і 9 квітня буде проголошене створення картелю».

Мета картелю – досягнення політичних цілей?

Ідея картелю одержала новий імпульс минулого року – після висновку НАТО про можливу небезпеку від діяльності такої структури. За даними НАТО, справжня мета картелю – використовувати енергетичний фактор для досягнення певних політичних цілей, зокрема, в Європі.

Головним гравцем у картелі буде Росія. Російський «Газпром» зможе диктувати свої ціни на блакитне паливо і довільно змінювати їх. Про який стабільний розвиток промисловості західних країн можна говорити за таких умов, питають фахівці, адже весь великий бізнес побудований на довгострокових контрактах зі стабільними цінами, а нова політика картелю йтиме врозріз з планами західних компаній?

Альтеративне енергопостачання та Україна

Розвиток цих подій уже спонукав ЄС виробити нову енергетичну стратегію. Акцент зробили на газогін «Набукко», який в обхід Росії постачатиме блакитне паливо до Європи з прикаспійських країн та держав Середнього Сходу.

Як вплине створення картелю на ціну газу для України? Економіст Ганна Царенко з цього приводу зазначила: «Чи буде створений картель, чи не буде, ціна (на газ) у наступні роки буде підвищуватись і досягне європейської за вирахуванням транспортного рукава для України».

Експерти прогнозують, що не всі можливі учасники картелю будуть готові до радикальної політики щодо ЄС. Наприклад, Алжир, зацікавлений у чинних контрактах на постачання газу до Франції, не ініціюватиме будь-яке загострення відносин з Європою. Не нагнітатимуть ситуацію і такі можливі учасники об''єднання як відомі своїми проамериканськими настроями Катар та Трінідат і Тобаго.
XS
SM
MD
LG