Доступність посилання

ТОП новини

Микола Азаров: Україні загрожує техногенна катастрофа, якщо займатися не реформами, а мовою чи Голодомором


Мар’яна Драч Прага, 27 березня 2007 року (Radio Svoboda.ua) – Україні загрожує техногенна катастрофа, якщо вона не проведе серйозних реформ. Про це сказав в інтерв’ю Радіо Свобода перший віце-прем‘єр міністр України Микола Азаров. Він проти того, щоб до завершення реформ привертати увагу суспільства до мовного питання чи болючих сторінок минулого. Пан Азаров спілкувався з Радіо Свобода під час візиту до Праги, де у вівторок братиме участь у відкритті Європейського банківського і фінансового форуму.

- Коли, на Вашу думку, урядова коаліція сформує конституційну більшість у Верховній Раді?

- Я б не форсував цього питання. Ми повинні знайти у суспільстві і, зокрема, серед опозиції розуміння головного — необхідності проведення серйозних перетворень. Всім зрозуміло, що Україні потрібна судова реформа. На мою думку, зовсім необов‘язково, щоб всі депутати, які мають скласти 300 голосів, долучалися до коаліції. І в БЮТ, і в "Нашій Україні" є набагато більше тверезомислячих і прагматично налаштованих депутатів, аніж радикалів.

- Тобто, Ви очікуєте, що 300 мандатів будуть під час голосувань з конкретних питань. І це не станеться до 1 травня, хоча це обіцяли деякі Ваші колеги?

- Так, я б не ставив так званих першотравневих завдань. У нас уже до травня є велике бажання оприлюднити стратегію реформування нашого суспільства. В уряді створено спеціальний урядовий комітет під головуванням Прем’єр-міністра щодо проведення реформ в Україні. Ми б хотіли, щоб активну участь у цьому взяв Президент. Ми оприлюднимо нашу програму реформ, і ми б хотіли, щоб її підтримали депутати з опозиційних фракцій. Зовсім не обов‘язково, щоб вони вступали в коаліцію. Але підтримати ці реформи, на мою думку, — це їхній патріотичний обов’язок.

- Більшість у 300 голосів потрібна не лише для того, щоб провести судову реформу, але і для того, щоб змінити мовну політику. Поясніть, будь-ласка, чому в лавах Партії регіонів немає чіткої позиції щодо статусу російської мови? Секретар Донецької міськради Левченко — за єдину державну російську мову, а українську називає мовою "фольклору та анекдотів", народний депутат Ганна Герман зовсім інше говорить. Що тут діється?

- Я, щиро кажучи, не читав заяв Левченка, так само, на жаль, не читав і заяви Ганни Герман. Але я знаю нашу позицію: Україна впритул наблизилася до проведення серйозних перетворень у житті суспільства, країни в цілому. Держави, які переживають такий етап трансформування, надзвичайно важкий етап, у цей момент, як правило, об‘єднуються. Тому всі питання, які роз‘єднують націю, я б тимчасово, до завершення реформ, відклав убік. - І все ж, як Ви гадаєте, чи має бути в Україні кримінальна відповідальність за заперечення факту Голодомору і Голокосту?

- О Боже, я ще раз підкреслюю: коли бачиш перед собою такі величезні проблеми, що стоять перед нашою країною ( досить сказати те, що через кілька років нам доведеться зупиняти роботу атомних енергоблоків), гадаю, що не варто зосереджувати увагу суспільства на тому, що давно минуло. Може, воно і вимагає серйозної оцінки та ставлення, але зараз не час створювати музеї радянської окупації. Україна стоїть на порозі практично техногенної катастрофи, якщо не докласти велетенських зусиль до виходу зі стану технічної відсталості, техногенних небезпечних ситуацій і багатьох інших. Ось що ми повинні усвідомлювати передусім.
XS
SM
MD
LG