Доступність посилання

ТОП новини

Комітет національного порятунку знову рятуватиме?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – На сьогодні заплановане перше засідання Комітету національного порятунку. Про його необхідність раніше заявила лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Комітет цей працював під час Помаранчевої революції. Чи можна увійти в одну річку двічі? Чи відбудеться цей Комітет взагалі? І наскільки ефективним він виявиться? Чого від діяльності Комітету очікують політики та експерти?

Опозиція констатувала політичну кризу в країні і вирішила відновити діяльність Комітету національного порятунку. Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко наголошує, що під час президентських виборів Комітет допоміг Віктору Ющенку стати Президентом, тож тепер має врятувати Україну від Віктора Януковича, усунувши його від влади.

Що ж про поновлення роботи Комітету національного порятунку думають рядові народні обранці? Бютівець Анатолій Семинога: “У цього комітету є певна історія, є певні результати. І мені здається, якщо він справді зуміє об’єднати усі опозиційні сили, то результат буде”.

Головною метою Комітету національного порятунку, на думку нашоукраїнця Михайла Поживанова, має стати узгодження дій опозиції: “Опозиція мусить бути єдиною і узгоджувати свої дії. Коли всі разом – можна перемагати, а коли хтось проводитиме власну гру, БЮТ окремо, “Наша Україна” окремо, Народна самооборона окремо, тоді перемоги опозиції ніколи не буде”.

Поновлення роботи Комітету національного порятунку для опозиції ефективніше, аніж, скажімо, штурм електрощитової у Верховній Раді. Так вважає політолог Вадим Карасьов: “(Робота Комітету поновлюється) щоб об’єднати опозицію в непарламентському форматі, розширити опозицію, оскільки Комітет національного порятунку об’єднує як парламентську, так і позапарламентську опозицію. І для того, щоб створити постійно діючий координаційний орган, який буде координувати масові протести і діяльність опозиції”.

Тим часом, опозиційні лави у парламенті рідіють. Минулої п’ятниці до коаліції приєдналися 11 осіб – бютівців та нашоукраїнців. У кулуарах подейкують, що це далеко не останні перебіжчики. Президент же формування більшості через індивідуальний вступ депутатів вважає нелегітимним.

Матеріали до теми:

• Розпуск парламенту. Наразі на словах • Міліція має намір перевіряти осіб, які прибуватимуть до столиці для участі у мітингах, на наявність зброї й інших заборонених предметів • Дострокові парламентські вибори доведеться проводити, якщо Верховна Рада не виконає вимог Конституції
XS
SM
MD
LG