Доступність посилання

ТОП новини

Третя спроба Огризка


Тетяна Ярмощук Київ, 20 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Чи буде вдалою третя спроба Володимира Огризка стати легітимним міністром закордонних справ? Яким буде рішення антикризової коаліції щодо цієї кандидатури? Чи розгляне коаліція 17 пунктів ультиматуму опозиції?

Голосувати чи не голосувати? Фракція Партії регіонів розділилася щодо підтримки кандидатури Володимира Огризка керівником МЗС. Про це повідомив регіонал Василь Кисельов, який не бажає голосувати за цю кандидатуру: “Ми враховуємо думку кожного депутата нашої фракції. Перемови у Секретаріаті Президента ідуть саме з тим, щоб знайти вихід із цієї ситуації, знайти компромісне рішення. Тому я не хотів би, щоб ми зациклювалися на Огризку. На Огризку світ клином не зійшовся”.

Утім, нашоукраїнці вкотре заявляють: посада міністра закордонних справ – прерогатива глави держави.

Представник “Нашої України” Петро Порошенко переконаний, що Президент не змінить кандидатуру Володимира Огризка: “Президент має виключне право на визначення кандидатури міністра закордонних справ. Це є одним з механізмів реалізації відповідальності Президента за зовнішню політику. Якщо ми не хочемо будь-якого загострення ні в суспільстві, ні в країні, то зобов’язання антикризової коаліції, або прийняти ці позиції Конституції, або змінити Конституцію. Поки Конституція не є зміненою, то антикризова коаліція не має можливості диктувати Президенту щодо визначення цієї кандидатури”.

Під час вчорашньої зустрічі Президент запропонував створити робочу групу, яка б упродовж трьох днів вивчила взаємні вимоги сторін і спробувала знайти компроміс.

Однак, об’єднана опозиція сподівається, що її 17 пунктів Верховна Рада розгляне вже сьогодні. Юлія Тимошенко: “Ми задоволені тим, що Президент все ж таки висловив пропозицію, щоб у Верховній Раді зібрали робочу групу з представників або керівників фракцій і щоб всі наші пропозиції до владної більшості були розглянуті і до порядку денного були внесені ті законопроекти, проекти постанов, які будуть спільно погоджені і які можуть спільно ухвалюватися у Верховній Раді”.

Минулого тижня Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” полишили сесійну залу, оскільки антикризовики проігнорували 17 вимог опозиційного ультиматуму. А під час минулотижневих перемов у Секретаріаті Президента Янукович начебто погодився на підтримку Володимира Огризка керівником МЗС. Однак парламент, почавши розглядати це питання, переніс його на тиждень.
XS
SM
MD
LG