Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш ще вірить у можливість перемоги в Іраку.


Сергій Куделя Вашингтон, 19 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Виведення американських військ з Іраку призведе до вибуху насилля на Близькому Сході. Про це заявив вчора Президент США Джордж Буш у телевізійному зверненні з нагоди четвертої річниці від початку американської воєнної кампанії в Іраку. Президент наголосив, що для перемоги Сполучені Штати повинні залишатися вірними своїм цілям і зберегти в Іраку свої військову присутність.


За офіційними даними, понад три тисячі американських військових загинули в Іраку за час бойових дій. Майже дві третини американців зараз виступають за виведення з країни збройних сил США вже до кінця наступного року.

Тисячі протестуючих вийшли на вулиці Вашингтона та інших міст США з нагоди четвертої річниці американської воєнної кампанії в Іраку. Більшість з них вимагають негайного виведення з Іраку американських військ.

Державні посадовці відповідають на протести закликами до терпіння

Державний Секретар США Кондоліза Райс визнала, що Вашингтон здійснив в Іраку низку помилок, але, за її словами, жертви тисяч американських солдат не були даремними. А президент США Джордж Буш наголосив на небезпеці швидкого припинення американської військової присутності в Іраку: “Якщо американські війська залишать Багдад до покращення там безпеки, хвиля насилля може поширитися цілою країною. З часом це насилля може охопити цілий регіон. Терористи можуть перетворити Ірак на місце свого постійного розташування, яким колись був Афганістан, де вони спланували терористичні напади 11 вересня 2001 року.”

У своєму зверненні до американців президент Буш відзначив прогрес в операції по встановленню контролю над Багдадом, але заявив, що американські війська потребують більше часу, аби повністю стабілізувати ситуацію в Іраку.

Водночас, як відзначають експерти, за останні чотири роки воєнної кампанії міжрелігійний конфлікт в Іраку загострився, а, за деякими оцінками, протистояння між сунітами та шиїтами вже переросло у громадянську війну. За оцінками оглядачів, понад шістдесят тисяч мирних жителів загинули в Іраку з часу вторгнення туди американських збройних сил. Водночас, за останні чотири роки понад три тисячі американських військових загинули і близько двадцяти тисяч зазнали поранень під час участі у бойових діях в Іраку.

Останній план Президента Буша передбачає збільшення американської військової присутності в Іраку. Однак, демократи у Конгресі США хочуть ухвалити закон, який би зобов’язав Білий Дім розпочати виведення військ з Іраку вже з наступного року. У відповідь на ініціативу демократів речник Білого Дому Тоні Сноу заявив, що такий законопроект призведе до поразки США у війні проти тероризму.

Матеріали до теми:

• Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Антивоєнні демонстрації в США. • США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають. • Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG