Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заявляє про збільшення соціальних видатків.


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 1 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Кабінет Міністрів оголошує про збільшення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та мінімальної пенсії. Секретаріат Президента вітає таку ініціативу. А українці кажуть, що запропонованого підвищення навряд чи вистачить для нормального життя.


Збільшення зарплати, прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії вже від квітня. До того ж вище, ніж це вимагав від уряду Президент. Таку майже сенсаційну заяву зробив сьогодні Прем’єр-міністр Віктор Янукович на засіданні Кабінету Міністрів: “Рівень цього поліпшення буде вищий, ніж той, який ми планували і на якому наголошував Президент. А за нашими розрахунками, рівень прожиткового мінімуму має бути вищим, ніж пропонує постанова Верховної Ради і Президент. Прожитковий мінімум з 1 квітня зросте на 24 гривні, а не так як нам пропонували — на 20. А з 1 жовтня — на 22 гривні, пропонувалося — 19”.

У Законі “Про Державний бюджет України” підвищення мінімальної зарплати до 420 гривень було передбачене від 1 липня. Однак, за словами Віктора Януковича, у липні уряд планує збільшити її вже до 440 гривень, а від 1 жовтня до 460. Окрім цього, зарплата вчителів та лікарів до кінця року може збільшитися на 200 гривень.

У Секретаріаті Президента задоволені, але застерігають

У Секретаріаті Президента вітають нинішню ініціативу Кабміну, однак застерігають від перегинів. Заступник голови Секретаріату Арсеній Яценюк в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “Навіть у політичному протистоянні іноді бувають позитивні наслідки. Це є результатом професійної боротьби щодо тарифного питання. Основне – не скотитися у тарифному питанні до крайнього лівого популізму”.

Звідки взяли гроші?

За словами віце-прем''єр-міністра Миколи Азарова, 2,7 мільярдів гривень додаткового дефіциту фінансуватимуть за рахунок залишку коштів від перевищення планових надходжень до минулорічного бюджету.

На думку економіста Олександра Рябченка, такий крок уряду прийнятний, однак дещо ризикований: “Було б краще, якби ці додаткові кошти були створені за рахунок економічного зростання. Тоді це не було б політичне змагання — хто перший з гілок влади обрахує, скільки можна дати грошей і чиє рішення проголосують у парламенті, а було б спільне бачення сьогоднішньої ситуації і перспектив на поточний рік”.

Як же деклароване підвищення соціальних виплат сприймають пересічні українці?

“Я учитель зі стажем і маю вищу категорію. Ставка у мене 550 гривень. Маю факультатив, класне керівництво, перевірка зошитів, і отримую 1000 гривень. Скажіть будь ласка, 1000 гривень достатньо для того, щоб мати сім’ю, заплатити за квартиру, за проїзд? А якщо її і підвищать на 200 гривень, це ніякої ролі не зіграє”.

Президент підписав Держбюджет-2007 за умови, що його переглянуть у бік збільшення мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму. Однак на початку лютого Прем’єр-міністр заявив, що не бачить підстав переглядати соціальні показники бюджету. Минулого тижня, вимагаючи від антикризової коаліції підтримки збільшення соціальних видатків, опозиція навіть знеструмила Верховну Раду.

Матеріали до теми:

• Підвищення мінімальних пенсій та зарплат: чия це заслуга і чи заслуга взагалі?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG