Доступність посилання

ТОП новини

Німецький досвід в організації футбольного чемпіонату


Надія Кандиба Виграти в конкурсі на проведення Чемпіонату Європи з футболу це лише півсправи. Найскладніше завдання попереду – вчасно і якісно підготуватися до такої мегаподії. Тут українцям, напевно, може знадобитися досвід Німеччини. Адже останню футбольну світову першість з організаційної точки зору визнали зразковою.

Німеччина - Фани на Чемпіонаті Європи з футболу. Штутгард.
Німці, як кажуть, народ ґрунтовний. Не дивно, що й до світової першості з футболу вони теж готувалися ґрунтовно, намагаючись врахувати кожну дрібницю. “Світ у гостях у друзів” - таким було гасло останнього чемпіонату. Той, хто минулого літа відвідав Німеччину, мабуть підтвердить, що ці слова не були порожнім звуком. А досягти такого успіху вдалося завдяки тому, що організатори від самого початку зуміли згуртувати навколо підготовки першості буквально всю країну.

Для доброї організації потрібна єдність

Голова Національного організаційного комітету Франц Беккенбауер свого часу cтверджував, що вся країна повинна сприяти тому, щоб показати Німеччину з позитивного боку. Приймати світовий чемпіонат з футболу, на його думку, дало німцям можливість, показати, “якими ми є насправді”.

Передусім німці взялися за модернізацію стадіонів і вдосконалення інфраструктури, хоча і спортивні майданчики, і дороги в Німеччині й без того були досить пристойними. Перед чемпіонатом виникли нові автостради, для великих міст розробили спеціальну систему управління транспортними потоками, щоб уникнути пробок. У Берліні побудували новий залізничний вокзал, а в Кельні між містом і аеропортом нарешті провели гілку міської електрички.

Чемпіонат потребує модернізації і безпеки

Переймати досвід модернізації стадіонів німецькі експерти їздили навіть до Японії. У жителів цієї країни вони навчилися, наприклад, догляду за футбольними газонами, що є справжнім мистецтвом. Всі без винятку стадіони оснастили надсучасними системами безпеки.

До речі, безпеці приділили тоді особливу увагу. За правопорядком стежила стотисячна армія поліцейських і сім тисяч військових. На стадіонах німецькі правоохоронці чергували разом зі своїми іноземними колегами. У місцях великого скупчення людей встановили камери відеоспостереження, а в повітрі кружляли розвідувальні літаки НАТО AWACS.

Англійська мова та 6 міліардів євро

На світову футбольну першість до Німеччини прибуло понад два мільйони іноземних гостей. Загубитися їм було дуже важко, оскільки водії міського транспорту й офіціанти вивчили англійську мову, а на вулицях міст гостям допомагали близько 15 тисяч добровольців.

Звичайно така ретельна підготовка потребувала й величезних інвестицій. Представник кредитно-фінансового інституту Postbank Марко Барґель каже, що в розбудову транспортної інфраструктури, в модернізацію стадіонів, у розширення кількості місць у готелях, ресторанах і барах було вкладено шість мільярдів євро інвестицій.

Державний вклад і демографічний бум

Слід зауважити, що велику частину витрат, пов’язаних з транспортною інфраструктурою, взяв на себе німецький уряд. Як засвідчили відгуки гостей, такі зусилля не були даремними. Чемпіонат світу-2006 перетворився на справжнє безтурботне народне гуляння.

Для німців футбольна першість окупилася й ще в зовсім іншому сенсі. У Німеччині, яка стаждає від демографічного старіння, через дев’ять місяців після завершення чемпіонату зафіксували несподіваний стрибок народжуваності. Так, в одній з берлінських клінік у березні народилося на одинадцять відсотків більше дітей, ніж за аналогічний період попереднього року.

Експерти не виключають, що такому феномену цілком могла сприяти розкута й піднесена атмосфера, яка панувала під час Чемпіонату світу з футболу-2006.

Матеріали до теми:

• Польща і Україна разом готуватимуться до ЄВРО 2012 • У новому рейтингу ФІФА національна збірна України й надалі на 11 місці у світі • Україна і Польща проведуть «Євро-2012». Як реагують регіони? • Віталій Кличко: ЄВРО 2012 в Україні – це дуже велика відповідальність
XS
SM
MD
LG