Доступність посилання

ТОП новини

25 квітня в Росії оголосили Днем жалоби. Першого президента Росії Бориса Єльцина поховають у Москві на Новодівочому цвинтарі


Першого президента Росії Бориса Єльцина поховають у Москві на Новодівочому цвинтарі. Борис Єльцин помер в понеділок у віці 76 років. За повідомленнями прес-служби Кремля, причиною смерті була гостра серцево-судинна недостатність. Борис Єльцин був одним із ініціаторів ліквідації СРСР. Він обіймав посаду президента Росії два терміни поспіль – із 1991 по 31 грудня 1999 року, коли несподівано оголосив про свою відставку. Борис Єльцин також заборонив діяльність КПРС.


Першого російського президента Бориса Єльцина поховають у Москві на Новодівочому цвинтарі.

Борис Єльцин помер в понеділок у віці 76 років. За повідомленнями прес-служби Кремля, причиною смерті була гостра серцево-судинна недостатність.

Борис Єльцин обіймав посаду президента Росії два терміни поспіль – із 1991 по 31 грудня 1999 року, коли він несподівано оголосив про свою відставку. Тоді ж він призначив виконуючим обов''язки президента Росії тодішнього прем''єр-міністра Владіміра Путіна.

Єльцин був одним із ініціаторів ліквідації СРСР. 8 грудня 1991 року Борис Єльцин, Президент України Леонід Кравчук і Голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич у держрезиденції в Біловезькій пущі підписали угоди, згідно з якими Радянський Союз припинив існування як суб’єкт міжнародного права.

Борис Єльцин також заборонив діяльність КПРС.

У грудні 1994 року – згідно з указом Єльцина, були введені війська у Чечню.

Єльцин став першим керівником російської держави, який пішов з посади добровільно.

РЕАКЦІЇ НА СМЕРТЬ БОРИСА ЄЛЬЦИНА

Президент Росії Владімір Путін висловив співчуття у телефонній розмові з вдовою Єльцина Наїною.

Своє співчуття родині померлого висловив і колишній президент СРСР Міхаїл Горбачов. Він також зазначив, що за плечами у Єльцина – «великі справи на користь держави і серйозні помилки».

Глибокі співчуття у зв’язку зі смертю Бориса Єльцина висловив Президент України Віктор Ющенко. Він адресує слова співчуття дружині, рідним, близьким Бориса Єльцина, а також його соратникам та всьому російському народові від імені народу України і від себе особисто.

У листі-співчутті мовиться: «Пішов із життя великий демократ і масштабний політик, з ім’ям якого пов’язана ціла епоха у світовій історії. Внесок Бориса Єльцина у відродження Російської держави, утвердження принципів свободи, рівноправності та суверенності на пострадянському просторі, у справедливе облаштування сучасного світу – унікальний, який можна порівняти зі звершеннями великих історичних лідерів».

А екс-президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Аби Борис Миколайович не керувався принципами свободи, незалежності, демократії, він би просто не підписав біловезьких угод. А коли б він їх не підписав, то незалежності української у 1991 році не було б точно. Я не знаю, коли б вона сталася. Те, що вона сталася, я вже не раз про це кажу, в мене нема сумнівів. Ми все одно б прийшли до свободи і незалежності, але це могло б мати затяжний такий період і характер».

Свої глибокі співчуття в зв’язку зі смертю першого російського президента Бориса Єльцина висловив президент Сполучених Штатів Джордж Буш.

Американський президент називає Бориса Єльцина «історичною постаттю, яка зберегла свою державу у часи історичних змін». Буш високо оцінив заслуги Єльцина у зміцненні відносин між Росією та Сполученими Штатами.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер назвав Бориса Єльцина «видатною людиною, яка розуміла необхідність демократичних та економічних реформ».

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер зазначив, що Єльцина будуть пам''ятати за «його мужність у визначенні нового, демократичного напрямку розвитку Росії».

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана, згадуючи Бориса Єльцина, наголосив на двох подіях, які мали фундаментальний вплив на його (Солани) політичне життя: «... це 1991 рік, в якому, всі добре пам''ятають, яку роль він відіграв, а інша подія була в 1997 році, коли я підписав з ним першу угоду між Російською Федерацією і НАТО».

Борис Єльцин – «це ціла епоха в історії Росії», – заявив посол Росії в Україні Віктор Черномирдін. «Пройде час, щоб осмислити і оцінити зроблене ним для Росії і всього світу», – наголосив в інтерв`ю ІТАР-ТАРС Черномирдін, який в 1992-1998 роках працював на посаді голови уряду Росії.

«З нього все почалося на новому шляху Росії. Закладені ним демократичні й економічні основи вже невідворотні, відходу від них не буде. У цьому заслуга першого президента», – зазначив посол. Він сказав, що кілька днів тому розмовляв по телефону з Борисом Єльциним. «Ніщо не провіщало такої сумної новини. Ми домовилися, що незабаром він приїде відпочити на тиждень-другий до Криму», – сказав Черномирдін.

Про те, що Борис Єльцин «відігравав велику роль у побудові демократичних засад в Росії», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе, якого пов’язували з Єльциним дружні стосунки.

А колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич висловив в інтерв''ю Радо Свобода великий жаль з приводу смерті Бориса Єльцина. На думку Шушкевича, ця смерть, однак, не матиме великого впливу на нинішню політичну ситуацію в Росії: «тому, що він був далекий від тих справ і він не зовсім був прихильником того напрямку, в якому розвивається Росія».

Матеріали до теми:

• Спроби оцінок спадщини Боріса Єльцина. Він був більше руйнівником чи творцем? Головна помилка – обрання наступником Путіна? • Борис Єльцин – людина, яка поховала комунізм. У Києві все більше ознак угоди між президентом і прем’єром. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG