Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні глава Католицької церкви святкує своє 80-ліття


Віктор Єленський Київ,16 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні 80-річний ювілей Папи Римського Бенедикта 16-го. Хто він – 265-й за ліком єпископ Рима, вікарій Ісуса Христа, спадкоємець князя апостолів, верховний понтифік Вселенської церкви, примас Італії, архиєпископ і митрополит Римської провінції, суверен міста-держави Ватикан, раб рабів Божих?

19 квітня два роки тому з димаря Сікстинської капели в Римі здійнявся білий дим і натовп перед Собором Святого Петра почув карбовану формулу: „Маємо папу!”

Престол Святого Петра, на якому перед тим понад чверть століття перебував безмежно харизматичний Іван Павло ІІ, посів глава Конгрегації віровчення Йосиф Ратцинґер. Цей вибір Колегії кардиналів викликав зловтіху консерваторів, настороженість оглядачів і скепсис ліберальних кіл у Церкві.

Папі відразу нагадали, що юнаком він був членом гітлерюгенду. За плечима Ратцинґера чверть століття керівництва Конгрегацією віровчення, яка колись звалася Священною конгрегацією загальної інквізиції. Але, водночас, і могутня інтелектуальна традиція. У минулому залишилися 140 теологів, покараних за порушення меж, які уявлялися кардиналові непорушними. Але ж і непереборна логіка професора догматики найбільш престижних німецьких університетів, блискуча ерудиція. І ще – вражаюча як для головного інквизітора м’якість та дивовижна приємність.

Гліб Лончина, Апостольський візитатор для українців- греко-католиків в Італії, Іспанії та Ірландії в інтерв’ю Радіо Свобода так розповідав про перші дні папи на престолі святого Петра: „Він не змушує себе до чогось, у чому не чується добре. Він більше часу присвячує науці, молитві, думкам, сам пише свої проповіді. З одного боку, він продовжує лінію Івана Павла Другого, але робить це у свій стиль”.

Минулого року Папа потрапив під шквал критики: він необачно процитував середньовічного візантійського імператора, який доволі критично ставився до вчення пророка Магомета. Сам Бенедикт ХVІ назвав вислів імператора безцеремонним, але запам’ятали саме цитату. Йому довелося зробити усе можливе, щоб ісламський світ зрозумів. Він не відступить від своєї віри і власних переконань ані на крок. Але він поважає іслам так, як може поважати віруюча людина щирість і відданість інших глибоко віруючих людей. Говорить Роберт Мойніхен, історик і журналіст, який неодноразово інтерв’ював майбутнього Папу: «Він іде з відкритими обіймами до ісламських богословів. Вони писали йому. Вони відвідували його у Ватикані. Він хоче зустрітися з ними в Стамбулі. Зараз на Заході немає постаті, яка б була настільки відкрита до діалогу з ісламом прямо зараз, ніж Папа Римський».

Суворий папа, здавалося б, уже нікого не здивує. Але він здивував: коли, наприклад, у першому своєму посланні заговорив про любов, причому не лише про любов до Бога, а й про любов до людини!
XS
SM
MD
LG