Доступність посилання

ТОП новини

Співчуття і шок - такою є реакція у світі з приводу вбивства американських студентів. Але хто від такого застрахований?


Людмила Ваннек Прага, 18 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У німецькому місті Дармштадті є Технічний університет. Він партнер Політехнічного університету Вірджинії. Ці два заклади від 2004-го року обмінюються студентами і шестеро німецьких випускників готувалися цього року до іспитів, закінчуючи навчання в Америці.

До вечора понеділка їхні співвітчизники не знали, чи з ними все в порядку. Потім полегшення. А потім сором. Адже «як можна відчути полегшення, якщо мова йде про понад 30 загиблих?!» - запитують себе студенти в Дармштадті.Дякувати долі, їхні співвітчизники не постраждали. Все ж, 16 вільних місць, за які мали змагатися молоді німці, щоб поїхати до Вірджинії, тепер стали доступнішими. Іронія? Так. Це іронія.

Але, як каже декан університету у Дармштадті, Йоганнес Бухман, ні в якій мирній країні (включно з Німеччиною) ніхто не має абсолютного захисту від таких випадків. Так, у Німеччині інші закони щодо носіння збої. Можливо, цей факт і зменшує ймовірність фатального випадку... Однак недавні факти історії в німецьких школах доводять, що ніхто не застрахований від подібного.

Увечері у вівторок президент США Джорд Буш назвав те, що сталося, «найгіршим днем насильства в американській історії цього університетського коледжу».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель була шокована тим, що сталося, і передала свої співчуття президенту Бушу й американському народові.

А ось що сказав інший європейський лідер - Голова Євркомісії Жосеп Мануель Баррозу: «У цей важкий час я висловлюю глибокі співчуття родинам загиблих. Ми разом з американським народом у цей час, ми важко співпереживаємо те, що відчувають американці у цю важку хвилину».

А ось британський прем’єр-міністр Тоні Блер, батько двох синів-тінейджерів: «Як і кожна людина, я глибоко вражений загибеллю невинних людей у Політехнічному університеті Вірджинії. Від британського народу я висловлюю найглибшу скорботу американському народові, особливо родинам загиблих. До них наші співчуття і молитви».

Австралійський прем’єр-міністр Джон Говард: «Від імені австралійського уряду і народу я висловлюю мою симпатію до народу Сполучених Штатів і особливо до родин ти, хто загинув від рук божевільного нападника».

В Австралії після убивства 35 осіб у штаті Тасманія, у 1996-му році, запровадили суворий контроль над вогнепальною зброєю. Півмільйона пістолетів та рушниць були здані на знищення. Хто ж застрахований від того, що сталося? Таке запитання залишається відкритим.
XS
SM
MD
LG