Доступність посилання

ТОП новини

Варіант 1994: Янукович – «ЗА», Ющенко – «ПРОТИ»


Тетяна Ярмощук Київ, 30 квітня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи відбудуться дострокові парламентські вибори 24 червня? Чи вдасться політикам домовитися? Як довго триватиме системна криза в Україні?


Дострокові парламентські вибори можуть відбутися на основі політичних консультацій та узгоджень. Цього не виключає Віктор Янукович. Прем’єр-міністр закликав політиків сісти за стіл переговорів і з’ясувати, що треба зробити для того, щоб підготуватися до позачергових виборів. Янукович та коаліція заявляють, що позачергові парламентські вибори можуть відбутися не на основі указів Президента, а за рішенням самої Верховної Ради.

Представник Партії регіонів Тарас Чорновіл в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Варіант 1994 року, що це є добровільні вибори до парламенту, за домовленістю усіх політичних сил, які там представлені. Але абсолютно бажана річ, і напевне ми теж на цьому наполягатимемо, це добровільні одночасні вибори парламенту і Президента».

Президент відкидає «нульовий варіант»

Президент такий варіант відкидає. На мітингу опозиції у Києві Віктор Ющенко наголосив, що не піде на «нульовий варіант», який пропонує правляча коаліція. Втім, опозиція підтримує варіант продовження політичного діалогу.

За словами представника «Нашої України» Бориса Беспалого, «Щодо того, що потрібні якісь політичні рішення, в цьому є певна логіка, цього ніхто не заперечує. Але що це за рішення? Це якраз має бути результатом переговорів».

Після кризи влади можлива глибока економічна криза?

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, політична криза в Україні може стати затяжною: «Вирішальне значення набуває визнання дій інституцій влади як таких. Після цього — визнання рішення Конституційного Суду. Далі — політичний діалог. Якщо цих трьох ланок не відбудуться, то, на жаль, соціальна фаза, яка наступить після кризи влади, може стати причиною глибокої економічної кризи».

26 квітня Президент видав новий Указ, яким знову достроково припинив повноваження Верховної Ради 5-го скликання та призначив позачергові вибори на 24 червня.

27 квітня Конституційний Суд знову зареєстрував подання 160 депутатів щодо відповідності Основному закону Указу Президента.
XS
SM
MD
LG