Доступність посилання

ТОП новини

Марек Сивець: в Україні немає революції


Ірина Халупа Прага, 12 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До Брюсселя з України повернувся віце-президент Європарламенту Марек Сивець. Він вивчав ситуацію, що склалася як в урядових кабінетах, так і на вулицях столиці. Його висновки – в Києві немає революції.


Адріян Северин
Сивець та його колега по ЄС, голова делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріян Северин, закликають всіх учасників політичних баталій в Україні бути поміркованими, шанувати Конституцію та демократичні правила і знайти політичний компроміс, який ґрунтується на цих цінностях, котрими керуються в Європейському Союзі.

ЄС хоче залучити усіх до діалогу

У цьому напрямку європейські політики пропонують провести спільні парламентські слухання щодо політичної ситуації в Україні.

Голова делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріян Северин каже, що делегація вирішила запропонувати комітетові Зовнішніх Справ ЄС та Європейсько-українській делегації організувати екстрені спільні парламентські слухання про політичну ситуацію в Україні.

У цих слуханнях мали б узяти участь представники усіх сторін, а також української громадськості.

ЄС не за Ющенка, ЄС не за Януковича — ЄС за демократичні цінності

Відповідаючи на запитання журналіста, чи не стає ЄС на боці однієї зі сторін в Україні, Северин чітко відповів, що так, ЄС стоїть по боці тих, хто шанує закон та поділяє цінності ЄС.

«Так, ми не є нейтральними, але відсутність нейтральності значить те, що ми захищаємо свої цінності, і для нас прозахідний політик в Україні — це той політик, який шанує верховенство права, який шанує баланс і перевірку в політичній системі, ось що є характерним для справжніх демократій. Ось мірки, якими ми визначаємо, хто є нашим найлегітимнішим партнером для діалогу», – зазначив Адріян Северин.

Думка Северина щодо можливого компромісу

Адріян Северин особисто запропонував три підходи для можливого компромісу в Україні.

  • Заморозити суперечливі процеси: дострокові вибори, перебігання депутатів з фракції у фракцію та ухвалення конституційної реформи. Створити конституційну комісію на багатопартійній основі, яка виробить конституційні поправки чи додатки, що зміцнять систему балансу та перевірок між гілками влади в Україні. І третє — швидко втілити в життя необхідні реформи, які покращать життя українців та сконсолідують українські шанси щодо євроінтеграції.


Адріян Северин та Марек Сивець наголосили: коли мова йде про те, що ЄС підтримує західні цінності, то не йдеться про якусь конкретну особу. І Президент України, і Прем’єр-міністр прийшли до влади завдяки легітимним виборам. Перш за все йдеться про цінності, про законність та шанування демократії..

У Києві немає революції

У свою чергу віце-президент Європарламенту Марек Сивець, який щойно повернувся з України, розповів про генезу нинішнього політичного протистояння в Києві. Він вважає, що проведення дострокових виборів в Україні 27 травня є нереальним, оскільки Партія регіонів оголошує, що на вибори не піде, виборчі комісії не сформовані, і поки що немає відповідних коштів. Отож треба знайти компромісну дату для нових виборів.

Сивець також заявив, що в Україні немає ніякої революції: «Я не бачив там помаранчевої революції. Я не бачив синьої революції. Я не бачив рожевої революції, не бачив червоної революції. Немає революції в Києві. І це головна політична суть цієї ситуації».

Сивець наголосив, що в Києві вирішується політична проблема, сили, що змагаються, не використовують вулицю, щоб досягнути своєї мети. Пересічна людина має вибір: може послухати концерт і політичні виступи в синьому таборі, а також у помаранчевому таборі. А це поступ, порівняно з 2004 роком, переконаний Марек Сивець.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 12.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Президент заявляє, що підкориться будь-якому рішенню Конституційного Суду щодо Указу про розпуск Верховної Ради • Віктор Янукович: Позачергові вибори Верховної Ради можливі • Україна поза майданами: які настрої панують серед людей? • Комітет Європарламенту обговорив ситуацію в Україні • «Ми зацікавлені в тому, щоб Україна була на нашому боці» – євродепутат Ганнес Свобода • Чи не зарано Захід припинив підтримку України? • Політичний компроміс та українські реалії • Кризова економіка. Чи вдарила політична криза по гаманцях простих українців? • Чого хоче Росія в Україні?
XS
SM
MD
LG