Доступність посилання

ТОП новини

Неповнолітні майдани або проти чого протестують школярі?


Леся Бакалець Київ, 25 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Замість математики та біології – різнокольорові прапори і гасла. Заміть парт – асфальт Майдану, парапети біля Конституційного Суду та лавочки у парку. Сучасні діти вивчають політику безпосередньо на мітингах. Чи законна заміна теоретичних наук на практичний політичний лікнеп?

“Було вільне місце, от я і поїхала” , – каже 16-річна школярка Оксана з Волинської області. Вона у Києві вже другий день, ночує в автобусі, ніяких умов, щоб елементарно вмитися не має. Правда, годують безкоштовно. Оксана розповідає, що тричі на день їй дають щось умовно схоже на їжу і за дводенні канікули у Києві має отримати двісті гривень від БЮТу.

Єдина умова – не розголошувати вік мітингувальників

У школі дівчина сказала, що поїхала до Києва дізнаватися про інститут. Про те, скільки їй років, говорить неохоче. Перед мітингом організатори пояснили, що можна казати, а що ні: “Ти був у Києві, але не кажи про документи, про гроші, скільки тобі років, що ти там робив, що ти кричав, за кого ти був”.

Опонент Оксани за політичними поглядами Михайло також неповнолітній. З Криму він приїхав за власним бажанням і запевняє, що грошей йому не платять, підтримує Партію регіонів.

Кого бояться діти на Майданах?

На питання, хто забезпечив його квитками до Києва, він не відповів. Михайлові все одно, що йому ще немає 18. “Я нікого не боюсь” , – каже він. Але дати інтерв’ю погодився тільки за метрів 20 від самого мітингу, щоб у групі ніхто не помітив. Дивіться, щоб я через вас ще по голові не отримав, каже він: “Просто якось страшнувато. Я можу отримати і від помаранчевих, і від своїх також. Мій старший не схвалить того, що я зараз так відкрито говорю з вами”.

Діти під контролем, запевняє Людмила Тишкова, директор школи №1, що у місті Камінь-Каширський Волинської області. Кожного дня вона та вчителі перевіряють присутність учнів. Тільки довідка від лікаря або заява із підписом батьків може виправдати пропуск уроків.

Людмила Тишкова: “Я знаю своїх дітей. ми постійно спілкуємось і знаємо їхні погляди, їхнє ставлення до тих чи інших подій. Тому я гарантую, що там (їх)немає”.

Міносвіти від учнів на мітингах відхрещується

Міністерство освіти у свою чергу гарантує, що дітей на мітинги воно не закликало. Ніколи. Навпаки, звертається до всіх ректорів, директорів, щоб ті слідкували за навчальним процесом.

Проте практично контролювати, чи беруть неповнолітні участь у політичних акціях, відомство не може, каже Людмила Фролова, прес-секретар Міністерства освіти та науки України: “Якщо є неповнолітні діти, вони прийшли класом чи якимось іншим чином потрапили туди, то на це треба реагувати і залучати туди правоохоронні ограни і вилучати їх із акції. Але, якщо вони прийшли туди з батьком чи мамою, які вважають, що політика важливіша за навчання, це право тих батьків”.

“Діти мають теж право на політичні погляди” – міліція

Кримінальної та адміністративної відповідальності за залучення дітей у політику немає, каже Володимир Поліщук, начальник центру громадських зв’язків київської міліції. Якщо учнів організовано направляє зі школи саме керівництво, цим уже займається прокуратура. У такому випадку порушується стаття 8 Закону України “Про освіту”, за якою участь учнів у політичних акціях під час навчання заборонена.

Але після уроків діти можуть іти на Майдан, зазначає Володимир Поліщук: “Що стосується вільного часу дітей, то тут вони такі самі громадяни і мають право з’являтися, і навіть у лавах, які представляють якісь політичні сили”.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко переніс позачергові вибори до Верховної Ради на 24 червня • Моя політика: що потрібно, аби якісно “перезавантажити” українську політику? • Опозиція та коаліція за столом • У Європарламенті пройшли дебати щодо ситуації в Україні
XS
SM
MD
LG