Доступність посилання

ТОП новини

Італійське море для українських сиріт


Наталка Кудрик Рим, 26 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щороку на оздоровлення до Італії прибуває приблизно 8 тисяч українських дітей у рамках програми „Діти Чорнобиля”. Римська асоціація „Україна в Європу” під проводом Лілії Білик дбає виключно про відпочинок вихованців шкіл-інтернатів, які народилися у регіонах, потерпілих внаслідок чорнобильської трагедії.

На римському узбережжі Тирренського моря вже кілька років італійські та українські меценати влаштовують літні табори для дітей-сиріт з України. Такі подорожі, що тривають 3-4 тижні, не передбачають серйозного медичного обстеження.

Морське повітря та екологічно чисті продукти харчування – це основні ліки для вихованців, розповів Радіо Свобода Джуліо де Ніколаїс, співзасновник асоціації „Україну в Європу”: „Ми влаштовуємо для дітей загальний медичний огляд після прибуття до Італії і напередодні повернення додому, щоб перевірити їхню вагу, наприклад, і пересвідчитися, що відпочинок в Італії був корисним та поліпшив їхнє самопочуття”.

Юні українські посли

Літній табір – не тільки місце відпочинку за кордоном, але й своєрідна виїзна школа. Окрім екскурсій та забав на морі діти продовжують вивчати культуру рідного краю. З вихованцями працюють їхні українські куратори, які допомагають також влаштовувати вистави і концерти для місцевих мешканців.

„Ці діти, перебуваючи в Італії, 40-50 вихованців разом зі своїми вчителями виступають послами України у Європі. Для італійців, які спілкуються з ними, діти представляють Україну та її традиції”, – сказав один з організаторів оздоровчого табору Джуліо де Ніколаїс.

Асоціація уникає контактів з італійськими родинами

За його словами, організація такого дитячого туризму – справа приємна, бо ж головне, що школярі добре тут почуваються і задоволені повертаються додому. Українські сироти живуть у таборі, а не в сім’ях. Асоціація навмисне уникає контактів з італійськими родинами, щоб не створювати тісних емоційних стосунків між сім’єю і дитиною.

Минулого року в Італії був неприємний випадок з білоруською дівчинкою-сиротою, що спричинив дипломатичний скандал між Римом і Мінськом. Італійські опікуни, почувши про випадки насильства інтернаті, відмовлялися повертати дитину на батьківщину і вирішили її усиновити.

З українськими дітьми подібних історій не траплялося. Як пояснив Джуліо де Ніколаїс, коли хтось виявляє бажання усиновити дитину з України, тоді має звертатися до спеціальної міської комісії і починати законну процедуру усиновлення.
XS
SM
MD
LG