Доступність посилання

ТОП новини

«…Верховна Рада буде неповноважною» — адвокат Сергій Власенко


Тетяна Ярмощук Київ, 19 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Опозиція склала депутатські мандати, Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна» скасували виборчі списки. З цього приводу Радіо Свобода поспілкувалося з адвокатом Сергієм Власенком.

Сергій Власенко
Р. С.: Які юридичні наслідки матиме рішення опозиції скласти мандати через вихід зі своїх фракцій?

С. В.: Якщо більше ніж 150 депутатів опозиції подали заяви про свій вихід із відповідних фракцій Верховної Ради, то відповідно до вимог статті 81 Конституції це означає, що їхні повноваження як народних депутатів можуть припинити вищі керівні органи відповідної політичної партії чи виборчого блоку. У разі, якщо таке рішення ухвалив виборчий блок, це означає, що повноваження депутата з цього моменту вважаються припиненими.

Р. С.: Сьогодні «Наша Україна» та Блок Юлії Тимошенко також скасували виборчі списки. А що це означає?

С. В.: У разі, якщо з’їзди виборчих блоків припинили повноваження і вилучили зі списку всіх наступних кандидатів у депутати, то це тягне за собою підстави для визнання Верховної Ради неповноважною відповідно до частини 2 статті 82 Конституції України, а також відповідного рішення Конституційного Суду від 17 вересня 2002 року. У своєму рішенні КС абсолютно чітко зазначив у пункті 2 резолютивної частини, що Верховна Рада визнається повноважною лише за умови обрання не менше як двох третин від її конституційного складу. Конституційний Суд також зазначив, що ця ситуація повинна існувати весь час, і вона не стосується лише першого засідання новообраної ВР. Тому я вважаю: якщо ця процедура буде пройдена належним чином, це означатиме, що Верховна Рада буде неповноважною.

Р. С.: Тобто виходить, що опозиція пропонує ще один — свій метод припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання?

С. В.: Відповідно до вимог статті 6, це надасть можливість Президентові видати указ про дострокові вибори до Верховної Ради. В цьому указі Президентові вже не треба буде розпускати Верховну Раду, тому що відповідно до статті 82 Верховна Рада буде неповноважною. Президентові не потрібно буде давати оцінку діючому парламентові. Тут абсолютно виключається будь-яке волевиявлення з боку самої Верховної Ради. Суб’єктами волевиявлення є депутати, які пишуть заяви про вихід із фракції, а також вищі керівні органи політичних партій чи блоків політичних партій і Президент, який видає указ про призначення дати нових виборів. Все — Верховна Рада тут відсутня як суб’єкт правовідносин.

Матеріали до теми:

• ПАРЄ закликала Україну вирішити конфлікт через вибори або через компроміс • Все крутиться довкола Конституційного суду; Мішель Платіні: «Польща і Україна заслужили цей чемпіонат» (європейська преса) • Мандатом по парламенту • Опозиція закликає українців зібратися на «другий Майдан» • Опозиція діє • Янукович каже, що не боїться нових виборів і не виключає імпічменту Ющенка
XS
SM
MD
LG